Hoe is De Zonnebloem ontstaan?
In 1945 presenteert Alex van Wayenburg het programma ‘Radioziekenbezoek De Zonnebloem’. Wat hij in dit programma wilde uitdragen was te komen tot een samenleving met plaats voor iedereen, gezond of ziek. Volgens hem hoefde niemand aan huis gekluisterd te zijn of een eenzaam bestaan te leiden. Veel Nederlanders deelden en delen dat ideaal. Zo wordt op 17 januari 1949 De Zonnebloem opgericht, een landelijke vereniging die in de loop van de jaren steeds meer plaatselijke afdelingen kreeg, die overal in het land actief zijn.
Wie zijn we?
In Sassenheim is met dit werk in 1967 gestart. De Zonnebloem Sassenheim richt zich, conform het landelijke doel, op mensen (veelal ouderen) met een fysieke beperking. We brengen ze bij elkaar en geven ze aandacht. Ook mensen die soms alleen zijn/in een isolement dreigen te raken, behoren tot onze doelgroep. Wij kijken met hen naar wat mogelijk is en niet wat niet meer gaat. We leggen contacten, brengen gezelligheid en organiseren activiteiten.
De Zonnebloem afdeling Sassenheim wordt geleid door een bestuur dat uit 7 personen bestaat. Binnen dit bestuur zijn de diverse taken verdeeld. Naast dit bestuur zijn er vrijwilligers actief. Daarnaast kent de afdeling ondersteunende leden/gasten. Ook doen wij mee aan de jaarlijkse loterij die o.a. zorgt voor extra financiën voor activiteiten binnen de afdeling.
Wat doen we?
Een aantal medewerkers bezoekt eenmaal per week/per twee weken een gast. Een bezoekje kan bestaan uit een kopje koffie/thee drinken, samen even naar buiten en/of een boodschap doen, samen een gesprek hebben etc.
Het gaat er om dat er contact is met de ander, dat er een luisterend oor is of dat er wat hulp wordt geboden. Het zijn waardevolle, goede en gezellige ontmoetingen. De medewerkers assisteren bij activiteiten (vervoer, begeleiden en gezelschap houden).