Mijn beperking, geen beperking

Hoe toegankelijk is een cruisevakantie naar de Noorse fjorden?

Judith met haar vader op het dek van het cruiseschip, midden op zee

Eind mei was het zover. Een langgekoesterde wens kwam in vervulling. We hebben een 8-daagse cruise naar de Noorse Fjorden gemaakt. Ik neem je in deze blog mee op reis en vertel je alles over de toegankelijkheid aan boord en de bezochte Noorse plaatsen.

Hulpmiddelen mee

Op 25 mei stapten we, in Rotterdam, aan boord van de MS Rotterdam - Holland America Line. Via een aparte entree voor rolstoelgebruikers checkten we in en kregen we onze toegangspassen. De bagage werd gelabeld en bij je hut afgeleverd. Dit scheelt een hoop gesjouw. Je mag zoveel hulpmiddelen meenemen als je wilt, op een elektrisch hoog-laagbed na. Hulpmiddelen neem je vanuit huis mee of huur je bij een thuiszorgwinkel. Ik nam mijn beademingsapparatuur en tillift mee.

De hulpmiddelen werden, net zoals de bagage, gelabeld en in de hut afgeleverd. Wij hebben ervoor gekozen om de hulpmiddelen zelf mee aan boord te nemen, vanwege de kwetsbaarheid van de apparatuur. Tip: je zit een week op een schip. Zorg er dus voor dat je apparatuur, medicatie en disposables dubbel meeneemt. Overleg daarom altijd even met je arts of leverancier.

Toegankelijkheid van de hut

Via een douane en langzaam schuin omhooglopende ‘slurf’ kom je aan boord. Wat een schip, je kijkt je ogen uit. Het is een dorp op zich: 8 restaurants, 7 bars, 2 clubs, een theater, bioscoop, casino, verschillende winkels, 2 zwembaden, een fitness, spa & wellness en sportveld. Alle voorzieningen, activiteiten en dekken zijn rolstoeltoegankelijk en bereikbaar met ruime liften. Onder in het schip vind je ook nog een ziekenhuis.

Wij hadden een volledig toegankelijke binnenhut geboekt. Deze hutten hebben brede binnen- en buitendeuren, rolstoeltoegang aan beide zijden van het bed, en een rolstoeltoegankelijke douche met handgrepen, douchestoel, toegankelijke douchekranen en een handdouche. Daarnaast kan er gekozen worden voor een toegankelijke hut met inroldouches of transferdouches. Inroldouches bieden de benodigde draairuimte voor een rolstoel om binnen het douchegebied te manoeuvreren. Transferdouches bieden ruimte om te manoeuvreren naast een douchecabine, om vanuit een rolstoel naar de douchebank te bewegen. De hut voldeed prima en was ruim genoeg voor mij, mijn elektrische rolstoel, tillift en beademingsapparatuur. 

Autorit naar de watervallen

Na anderhalve dag op zee, kwamen we op maandagochtend vroeg aan in Eidfjord. Wakker worden in een adembenemend mooie omgeving is heel bijzonder. Eidfjord is een klein dorpje gelegen aan een arm van de Hardangerfjord, de op één na grootste fjord van Noorwegen. Vanuit hier zijn we met een rolstoeltaxi naar de Vøringsfossen watervallen afgereisd. Een autorit van ongeveer 30 minuten brengt je naar één van de mooiste watervallen.

Vøringsfossen ligt in een bosrijke omgeving. De steile bergwanden, gletsjers en plateaus vormen samen een prachtig plaatje. Vøringsfossen is een van de grootste watervallen van het land en van Europa. De indrukwekkende waterval stort met kracht ontelbare liters water naar beneden. Wat een prachtige en spectaculair uitzicht! Via een brug heb je verschillende uitkijkpunten. Twee uitkijkpunten zijn rolstoeltoegankelijk. Een aantal andere uitkijkpunten zijn alleen via een lange trap en ruig voetgangersgebied bereikbaar.

In de middag varen we door de Hardangerfjord terug naar zee. De volgende dag meren we al vroeg aan in Ålesund.

Stoepranden

Ålesund is een karakteristiek, kleurrijk stadje in de art nouveau stijl (jugendstil) en is één van de belangrijkste visserijhavens van Noorwegen. Vanaf de cruise terminal loop je eenvoudig en snel het centrum in. Het centrum is gezellig en je vindt er enkele winkels en horeca. Vooral de bouw in art nouveau en de kleurrijke gebouwen zijn prachtig. Wij liepen ook nog naar Molja Lighthouse, waar je een mooi uitzicht hebt over de haven, de stad en het fjord. We dronken een goede kop koffie bij Dråpe Ålesund Kaffehus. 



Ålesund kent een aantal heuvelachtige gebieden. De meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden. Veel straten hebben kasseien. De publieke bezienswaardigheden zijn vaak goed rolstoeltoegankelijk. De winkels en horeca in Ålesund zijn minder rolstoeltoegankelijk. Je vindt er veel hoge stoepranden. Het is dus wel even zoeken waar je naar binnen kunt.

Aan het eind van de middag liepen we weer terug naar de cruise terminal en stapten we weer aan boord van de MS Rotterdam.

Onverwachte wending

We varen de haven uit, de Noorse Zee op. De volgende ochtend arriveren we in Flåm. Ik had mij erop voorbereid dat ik hier niet van boord zou gaan. Het schip kon namelijk niet aan wal aanmeren, waardoor mensen met ‘tenders’ naar de wal werden gebracht. Dit is niet geschikt voor mensen die gebruik maken van een elektrische rolstoel. Bij aankomst bleek dat we door positieve omstandigheden, toch aan wal konden aanmeren. Ik kon van boord en Flåm ontdekken! Wat een pittoresk dorpje aan het uiteinde van een fjord, omgeven door prachtig rotswanden, bergen en watervallen.

Helaas was het voor mij te laat om een excursie te boeken, maar er zijn twee rolstoeltoegankelijke opties. Een boottocht van 4 uur door de fjorden of een treinreis van in totaal ongeveer 2,5 uur naar Myrdal, de Kjosfossen waterval. Deze treinreis wordt als één van de mooiste treinreizen ter wereld beschreven. Mijn vader heeft de treinreis wel kunnen maken en zag ontelbare mooie watervallen en ongerepte natuur. Ik heb van Flåm zelf genoten, wat gewinkeld en genoten van het mooie uitzicht. Flåm is goed rolstoeltoegankelijk!

Eenmaal terug zijn we boven op het dek gaan zitten. We voeren door de fjorden terug naar zee. Het varen door de fjorden is zo magisch. De natuur is zo wonderschoon. Het is puur genieten.

Knus, maar met kasseien

De volgende dag komen we al vroeg aan in Bergen. We gaan vanaf de cruise terminal met een rolstoeltaxi naar Mount Fløyen en gaan met de tram naar boven. We kochten vooraf onze tickets, zodat we de rijen konden omzeilen. Via een aparte entree voor rolstoelgebruikers, rijd je zonder drempels de tram in. In een paar minuten ben je boven. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over de stad Bergen en de fjorden.

Na een uurtje stond onze taxi alweer klaar en hebben we ons af laten zetten bij Bryggen. Bryggen is een stadsdeel in Bergen en staat bekend om haar houten gekleurde handelshuisjes die langs de kade staan. Heel charmant en je vindt er leuke winkeltjes. Vanuit hier gaan we Bergen lopend verder verkennen. We lopen naar Fisketorget, oftewel de vismarkt van Bergen. Dit is een van de bekendste en meest bezochte vismarkten van heel Noorwegen. In Bergen vind je veel knusse en schattige straatjes die een fotomoment waard zijn.

De kasseien in de stad rijden helaas niet zo fijn en veel pandjes zijn niet rolstoeltoegankelijk.

Om nooit te vergeten

Aan het einde van de dag stappen we weer aan boord en zit onze geweldige reis er bijna op. Nog een volle zeedag te gaan en dan komen we weer aan in Rotterdam. Wat een bijzondere reis was dit. Een reis met veel gezelligheid, intens mooie natuur en leuke steden. Een reis om nooit te vergeten.

Uitzicht op de fjorden bij Flam

We hebben de reis geboekt bij A tot Z Reizen. Zij hebben ons ook geholpen met het boeken van vervoer in de verschillende plaatsen in Noorwegen en gaan er vanuit het reisbureau 2 zorgverleners mee op reis waar je vrijblijvend een beroep op kunt doen. 

Judith Hatzmann

Judith heeft een spierziekte en zit in een elektrische rolstoel. Daarnaast wordt zij 24/7 beademd via een trachea stoma. In haar blogs neemt ze je mee in haar leven met een beperking. Want normaal meedraaien in de maatschappij vindt zij heel belangrijk, ook al is de maatschappij hier niet altijd op ingericht.