Watskeburt - een gezellige avond

Met de Zonnebloem naar Watskeburt

“De krankjorumste musical van het jaar”, vond één recensent. Vier Zonnebloemers beleefden het “anarchistische rapsprookje” van De Jeugd van Tegenwoordig afgelopen weekeinde mee. Een van de tientallen activiteiten die de Zonnebloemwerkgroep Friesland jaarlijks organiseert.

Watskeburt?! is een aanstekelijke, bizarre musical met Muppet-achtige poppen, begeleid door de rapliedjes van De Jeugd van Tegenwoordig. De tour deed afgelopen weekeinde Friesland aan. In het publiek zaten vier deelnemers van de Zonnebloemwerkgroep Friesland, begeleid door vier vrijwilligers-voor-een-dag van Nuon, dat ze het uitje volledig verzorgd aanbood.

Met de Zonnebloem naar Watskeburt

Verfrissend

“Heel verfrissend en apart”, noemt Anne van de Besselaar de voorstelling. “Ik kende De Jeugd van Tegenwoordig wel oppervlakkig, vind de muziek ook wel leuk maar wist niet echt wat ik moest verwachten. Het is een heel grappig en vooral onvoorspelbaar verhaal. Daarnaast waren we met een klein groepje en was het ook met de vrijwilligers hartstikke gezellig. Al met al een heel leuke avond.”

Een mooie dag eropuit

De voorstelling is een van de tientallen activiteiten die de Zonnebloemwerkgroep Friesland jaarlijks organiseert: met een grote groep, kleine groepjes of 1-op-1. “Alles bij elkaar zijn er zo’n 90 deelnemers met een beperking, tussen de 18 en 65”, vertelt werkgroepvoorzitter Wilma de Geest. “Vaak zijn ze afhankelijk van een elektrische rolstoel en professionele verzorging. “We hebben ruim 40 vrijwilligers voor ze klaarstaan, waaronder verpleegkundigen, en die zijn hard nodig.”

Het activiteitenaanbod is enorm divers, aansluitend op de diversiteit aan leeftijden en interesses onder deelnemers. “Musea, theatervoorstellingen, casino, Thialf, een wedstrijd van SC Heerenveen… Etentjes kunnen altijd op veel animo rekenen, denk aan een high tea of brunch. En deze zomer gaan we met een andere werkgroep naar Giethoorn: we zoeken die samenwerking op zodat deelnemers anderen van hun leeftijd kunnen ontmoeten.”

Kleinschalig

Anne zoekt vooraf goed uit wat haar wel en niet aanspreekt. “Ik hou zelf het meest van de meer kleinschalige activiteiten. Met een klein groepje heb je ook sneller contact, zeker ook met de vrijwilligers.” Ze is niet de enige: Wilma geeft aan dat er steeds meer ‘kleinschalig’ wordt georganiseerd. “Binnenkort gaan we bijvoorbeeld met een deelnemer een dagje naar Groningen, waar hij geboren en getogen is.”

Juist zulke spontane invullingen van een activiteit blijven je bij, zegt Wilma. “Vorig jaar waren we – ook op uitnodiging van NUON – een dagje naar de nieuwe dierentuin in Emmen. Een vrijwilliger raakt in gesprek met een deelnemer, die vertelt dat hij noodgedwongen zo vaak magnetronmaaltijden eet. Met als gevolg: de vrijwilliger trommelt een hele groep andere vrijwilligers op en samen organiseren ze een barbecue voor 30 man! Schitterend, toch?”