Online initiatieven die bijdragen aan een rolstoeltoegankelijke samenleving

Van 5 tot en met 9 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid. Het thema is dit jaar digitale toegankelijkheid, omdat we in deze coronatijd vooral veel online zijn. De afgelopen jaren zijn er steeds meer online initiatieven rond toegankelijkheid opgestart, zo ook rond rolstoeltoegankelijkheid. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook noodzakelijk in een samenleving waar iedereen volledig mee moet kunnen doen. We hebben tien initiatieven – websites, apps en platformen, die bijdragen aan een toegankelijkere samenleving voor je op een rij gezet.

  1. Hoge Nood-app

    Met de HogeNood app zie je op je smartphone of er in jouw directe omgeving een toegankelijke toilet is. De app laat je de route zien, geeft voorzieningen weer en je leest er reviews van toiletbezoekers die jou voorgingen. Zo’n 7.000 openbare en semiopenbare wc’s zijn in de Hoge Nood app te vinden. Denk bij semiopenbaar aan winkeliers, ondernemers en horeca waar je zonder verplichtingen - dus zonder iets te hoeven kopen of te gebruiken – naar het toilet kan. De app werkt inmiddels in de hele Benelux. 

    De Hoge Nood-app is verbonden aan de Toiletalliantie, waar de Zonnebloem bij is aangesloten.

     

  2. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer - Wandelen in de natuur

    De natuur is er voor iedereen. Toch is niet elk natuurgebied toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Natuurmonumenten beheert honderden natuurgebieden in Nederland en heeft inmiddels 30 routes uitgezet die ook voor mensen met een lichamelijke beperking uitstekend begaanbaar zijn. Van Hilversum tot Otterlo en van Udenhout tot Heumensoord. Op diverse plekken in Nederland vind je de routes, die in afstand variëren van enkele honderden meters tot tien kilometer. Voor ieder wat wils! 

    39 routes van Staatsbosbeheer

    Ook Staatsbosbeheer heeft 39 rolstoeltoegankelijke wandelroutes. Die vind je hier. Als je naar de website gaat en helemaal naar onder scrolt, kun je hier aangeven dat je enkel de rolstoelvriendelijke wandelingen wilt zien.

     

  3. Toegankelijk Uiteten

    Judith, Luana en Eva van Toegankelijkuiteten.nl testen restaurants op rolstoeltoegankelijkheid. Eerder schreven ze al speciaal voor de Zonnebloem over hun favoriete rolstoeltoegankelijke restaurants. Alle locaties op hun website zijn getest door henzelf of door hun eigen testpanel. Zo weet je zeker dat een restaurant ook écht geschikt is voor mensen met een lichamelijke beperking. Benieuwd naar hun favoriete adressen? Kijk op Toegankelijkuiteten.nl.

     

  4. Ongehinderd

    De Ongehinderd App is een interactief platform met naast de app ook een website. Ongehinderd richt zich met name op het in kaart brengen van de toegankelijkheid in gemeenten. Aangesloten gemeenten worden professioneel ondersteund om de toegankelijkheid van locaties te verbeteren. De app heeft inmiddels al meer dan 100.000 gebruikers en 15.000 locaties door heel Nederland. Ongehinderd.nl is gratis te gebruiken en geeft je een actueel overzicht van de toegankelijkheid en voorzieningen ter plaatse. Je krijgt niet alleen informatie, je kunt als gebruiker ook zelf een locatie beoordelen en toevoegen in de app. Zo breidt het netwerk steeds verder uit. Daarnaast meten getrainde ‘Keurmeesters’ locaties en steden ter plaatse.

     

  5. Wheelmap

    Wheelmap is de internationale variant op Ongehinderd. Al zijn beide platformen niet van dezelfde makers. Wheelmap is inmiddels beschikbaar in 25 talen en bevat informatie over de toegankelijkheid van tal van locaties. Dus of je nu voor het wereldberoemde Metropolitan Museum in New York staat of gaat shoppen in pak ‘m beet Oosterhout, Wheelmap laat je zien in welke mate een locatie rolstoeltoegankelijk is. De plekken worden aangegeven met verschillende kleuren: groen staat voor goed, oranje voor gemiddeld, rood voor slecht en grijs is onbekend. Ook in deze app is het mogelijk om een bijdrage te leveren door jouw eigen ervaringen te delen, van horeca tot sportcomplex en van kledingzaak tot parkeergarage. De app is gratis te downloaden en te gebruiken.

     

  6. Wheel Mate

    Waar Wheelmap uitblinkt in volledigheid richt Wheel Mate zich alleen op de dichtstbijzijnde toegankelijke parkeerplaatsen en toiletten voor rolstoelgebruikers. Ook op dit platform kun je als gebruiker zelf locaties toevoegen. Een voordeel van de app is dat hij ook in het buitenland werkt: heel handig als je met de auto op reis wilt.

     

  7. fuelService Hulp met tanken

    Zelfstandig tanken met de auto? Voor veel rolstoelgebruikers is het niet eenvoudig of zelfs onmogelijk. Met die zware slangen en te hoog geplaatste schermpjes. Bij het tankstation zelf hulp vragen is niet altijd makkelijk. Probeer maar eens claxonnerend of met lichtsignalen de aandacht van de pompbediende te krijgen. De fuelService app is bedacht voor en door chauffeurs met een mobiliteitsbeperking. Via de app kun je tankstations met assistentie vinden en met de locaties communiceren. Je meldt je vooraf aan, wacht op bevestiging en rijdt naar het tankstation. Als je bent gearriveerd, stuur je een bericht waarna je een melding ontvangt met je wachttijd. En na afloop van de tankbeurt kun je aangeven hoe het je beviel. Let op: de fuelService App werkt vooralsnog alleen bij tankstations van Shell (in binnen- en buitenland).

     

  8. Wheels en D-ACT Wheel

    In Nederland doet 54 procent van de hele bevolking wekelijks aan sport. Bij de groep met een lichamelijke beperking is dat maar 24 procent. Sporten als je in een rolstoel zit, is niet eenvoudig, maar wel ontzettend belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. De Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland in Haarlem werken samen aan de ontwikkeling van een leefstijl-app voor rolstoelgebruikers. Wheels biedt niet alleen oefeningen en complete trainingsschema, maar je krijgt ook tips over voeding en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen via de community. Het onderzoek en de ontwikkeling van de app is nog volop bezig. Op de website van Inholland vind je meer informatie over het project.

     

  9. Zonnebloem.nl

    Even naar het winkelcentrum, uitwaaien of op zoek naar rolstoelvriendelijke hotels, vakantiewoningen & B&B’s in Nederland en net over de grens? De Zonnebloem staat al decennia klaar om mensen met een lichamelijke beperking een leuk en onbezorgd dagje uit of vakantie te bezorgen. Via Onbeperkt Eropuit testen we vrijetijdslocaties op toegankelijkheid en delen we onze bevindingen met een onze doelgroep. En sinds kort kun je de Zonnebloemauto online reserveren. Je kunt direct de beschikbaarheid van de Zonnebloemauto’s in de buurt checken én je kunt meteen een Zonnebloemauto reserveren. Op elk moment van de dag en dus niet meer alleen tijdens openingstijden.

    Heb je onze nieuwe website al gezien? www.zonnebloem.nl is nu nog toegankelijker en gebruiksvriendelijker. 

     

  10. Capido.nl – dating
    Even heel iets anders dan de vorige apps en websites, maar zeker zo leuk en belangrijk: daten. Capido is een datingsite die zich richt op volwassenen met een beperking, maar ook gebruikers zonder handicap zijn welkom. Je kunt er op zoek naar een date of vriendschap. Je maakt snel en simpel een profiel aan. Vervolgens kun je profielen van anderen bekijken. Lijkt iemand je leuk? Stuur dan een ‘flirt’. Capido is ontwikkeld door Erwin Oudshoorn. Erwin heeft zelf een lichamelijke beperking en vond daten met een beperking op ‘gewone’ datingsites een uitdaging.

Op Wheels na zijn alle hierboven beschreven apps te downloaden via de Play Store voor Android en de App Store voor iPhones.