Vakantie met de Zonnebloemauto

“Het heeft ons enorm goed gedaan”

Dankzij de Zonnebloemauto kon de familie Sieswerda eindelijk weer op vakantie met hun meervoudig beperkte zoon Kevin (36). Moeder Lenie: “De coronapandemie heeft een behoorlijke impact op onze zoon. Hij wordt er angstig van en is daardoor veel passiever geworden. De Zonnebloemauto gaf ons de mogelijkheid om samen met hem op vakantie te gaan. Dat heeft ons veel goed gedaan.”

Tot voor kort beschikte de familie Sieswerda over een eigen rolstoelauto. Die was zo’n 20 jaar oud en kwam nauwelijks nog door de keuring. Lenie: “Het was dweilen met de kraan open. De auto vertoonde zoveel mankementen, dat was niet meer te doen.” Ze gingen op zoek naar ander vervoer, maar dat bleek een flinke uitdaging. “Een rolstoelauto huren bij een bedrijf is erg kostbaar. Dat past niet binnen ons budget. Bovendien durf ik niet met een grote bus te rijden. Een rolstoeltaxi was een mogelijk alternatief. Maar toen kwam ik op een of andere manier bij de Zonnebloemauto terecht. Ik weet niet meer of ik het in een brochure las of op internet, maar ik dacht meteen: dít is het!”

Ideale oplossing

“Het is betaalbaar én alles gaat heel gemakkelijk. Het systeem waarmee je de rolstoel vastzet, werkt eenvoudig, er is meer dan voldoende ruimte in de auto en het rijdt ook nog eens lekker. Bovendien ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt, want we konden de auto tijdens de gehele vakantieperiode huren. Dit is een ideale oplossing, wij zijn er heel gelukkig mee.”

Dagelijks gebruik

De Zonnebloemauto werd dus niet alleen gebruikt voor de heen- en terugreis naar Twente, waar ze een aangepast vakantiehuisje huurden, maar ook voor dagelijks gebruik. Lenie: “Dat is een groot voordeel van de Zonnebloemauto. Nu konden we spontaan ergens een ijsje eten, kibbeling halen bij de lokale viskraam en naar een stadje in de buurt gaan. Ook al waren de winkels vanwege corona gesloten, het is toch leuk en gezellig om door een winkelstraat te kuieren. Voor Kevin is dat ook meer dan genoeg.”  

Rolstoelgebonden

Zoon Kevin had zuurstoftekort bij de geboorte waardoor hij meervoudig beperkt raakt en kampt met epilepsie. Hij is gebonden aan een rolstoel en krijgt intensieve zorg. Zesentwintig jaar lang leefde Kevin onder de vleugels van zijn ouders in Sittard, maar sinds tien jaar woont hij in een woonzorginstelling in Maastricht waar hij het naar zijn zin heeft. In de weekenden komt hij naar huis.

Impact lockdown

Door de coronapandemie mochten zijn ouders hem drie maanden lang niet bezoeken. Lenie: “Daardoor is hij erg achteruitgegaan. Ondanks zijn verstandelijke beperking begrijpt hij heel goed wat er in de wereld gebeurt. Hij volgt het nieuws op de voet en daardoor raakt hij in paniek. Hij is bang dat de boel weer op slot gaat en dat maakt hem droevig. Vorig jaar zouden we rond deze tijd ook op vakantie gaan, maar dat werd een dag vóór vertrek geannuleerd. De volgende dag ging de lockdown in en konden we elkaar plotseling niet meer zien. Dat hakte erin bij Kevin, maar ook bij ons.”

Noodzaak

“Het is schrijnend om je kind zo te moeten zien. Toch proberen we er het beste van te maken. Daarom ontstond al snel het idee om, zodra het weer kon, alsnog op vakantie te gaan. Het werd een heerlijke week. Het heeft ons allemaal goed gedaan om weer bij elkaar te zijn, maar vooral Kevin is erdoor opgeknapt. Deze vakantie was echt noodzaak. Blij dat de Zonnebloemauto het ook mogelijk maakte.”