ZUIDERZEEMUSEUM

BEZOEK AAN ZUIDERZEEMUSEUM 3 APRIL 2019
Amersfoort, 19 april 2019
Onlangs werd ik gebeld door een vrijwilligster van de Zonnebloem of ik een leuk, klein stukje wilde schrijven over een dagje uit naar de Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Na een kleine aarzeling van mijn kant stemde ik toe om het te doen.
Met volle overtuiging begin ik er nu aan.
Er was eens …. Oh neee dit is een verkeerd begin, dit is namelijk geen sprookje maar werkelijkheid.
Opnieuw dus.
Op woensdag 3 april 2019 ’s morgens verzamelen we bij het vertrekpunt in Amersfoort ( Hof der Gedachte ). Daar werden we opgewacht en verwelkomt door de gastvrouw Hannah en de buschauffeur Ton van de Bankgiroloterij. Deze dag werd namelijk door de Bankgiroloterij voor de grootste gedeelte gesponseerd. Daarvoor verdienen ze van onze kant een grote pluim.
Om half tien vertrokken we in een mooie Bankgiroloterij bus naar Enkhuizen en de stemming zat er meteen goed in. Na een prachtige rit via Lelystad en over de dijk Lelystad-Enkhuizen zagen we Enkhuizen liggen. We reden voorbij de ingang van de Zuiderzee Museum en reden we Enkhuizen in. Gaan we toch niet naar de Zuiderzee Museum? In Enkhuizen zelf zagen we telkens bordjes die naar Sprookjesland leiden. Gaan we vandaag toch een sprookje beleven? Nee, toch niet. We reden alleen langs Sprookjesland, die nog gesloten was, naar de achterkant van de Zuiderzee Museum.
Daar stapten we uit de bus en gingen we door een hek naar het restaurant van de museum. Daar kregen we een kopje koffie of thee aangeboden met een lekker gebakje erbij. We kregen van de gastvrouw Hannah te horen dat de groep in drieën wordt gesplitst voor de rondleiding door de Zuiderzee Museum. In mijn situatie hoor ik bij de groep rolstoelers en we kregen als gids Nicole mee.
Na een rolstoel route kwamen we bij een straatje uit, die oorspronkelijk in Harderwijk had gestaan ( Vuldersbrink ) Ze hadden het straatje steen voor steen in Harderwijk afgebroken en in het Zuiderzee museum weer steen voor steen opgebouwd. Dat geldt trouwens voor alle gebouwen die in het museum staan. Wat een werk moet het geweest zijn. Nicole vertelde nog waar het straatje in Harderwijk stond, er staat nu een afschuwelijke parkeergarage. In het straatje staat een huis waar de mensen toentertijd in leefde en er staan enkele winkeltjes en bedrijfjes o.a. het delfsblauwe huisje, drogisterij, snoepwinkeltje en een smid.
Vanuit het straatje kwam je op een pleintje uit waar een kerk stond uit Wieringen. Daar gingen we in om de kerk van binnen te bekijken. Op de grond lagen ook grafstenen met de namen van weldoenders op die werden in die tijd in de kerk begraven en de overige mensen werden buiten de kerk begraven. Op mijn vraag toen de kerk verplaatst werd van Wieringen naar hier in het museum hebben ze de mensen die in de kerk lagen ook meegenomen? Als antwoord kreeg ik te horen dat ze niet meegenomen werden bij de verplaatsing anders stonk het geweldig in de kerk. Bij de uitgang lagen er enkele kisten van ijzer en niet van hout. Waarom is dat? Toentertijd waren in dit gebied door het weer per jaar enkele overstromingen van water uit de Zuiderzee. Toen was er nog geen goede dijken en er was ook nog geen dijkbewaking ingesteld om dat te voorkomen. Door de stromende water dreef dan de lijkkisten die van hout waren weg, ze waren te licht voor het stromende water en de lijkkisten van ijzer waren zwaarder die bleven dan wel op zijn plaats ze hadden geen invloed op het stromende water Ik vroeg nog aan een vrijwilligster om even erin te liggen voor een ultieme foto maar ze wilde het helaas niet doen voor mij. Nu wordt de kerk officieel nog af en toe gebruikt voor een trouwerij.
Na de bezichtiging van de kerk liepen we verder op het pleintje richting een oud schooltje met twee verschillende leslokalen in die tijd. Bij de ingang van de eerste leslokaal stond in de gang een bank met daarop vele kinderklompjes dat zag er leuk en gezellig uit. In de eerste klaslokaal zag je oude tafels staan met inktpotjes van die tijd, een oude leesplank van Aap Noot Mies Wim Jet enz., oude schoolplaten van OT en SIEN en een landkaart van Nederland. Nicole onze gids wees ons op de kaart waar o.a. de kerk vandaan kwam.
Verder op het pleintje kwamen we een koffie en een bier brouwerij tegen en sloegen we links af bij een soort laan waar aan ene kant oude boerderijen staan en een muziek koepel en andere kant waar wij liepen nog een aantal winkeltjes o.a. een brood gebak winkel en een apotheek. In het midden van de laan lag een kanaal waarin een mooi oude botter lag te pronken.
Bij de apotheek gingen we naar binnen om een heleboel verschillende soorten gapers te bekijken. Dat was heel bijzonder om te zien hoe ze allemaal eruit zagen en geen een was de zelfde. Van binnen uit zag je ook hoe mooi de ingang van de winkel was met de beschilderde glas in lood ramen.
Daarna gingen we een klein bruggetje over richting het restaurant. Op de weg erheen kwamen we de werkplaats van de schilder tegen die we nog bekeken. In de werkplaats zag je allerlei spullen uitgestald wat een schilder nodig had om huizen te schilderen. Nicole vertelde nog een verhaal vroeger had je geen terpentine om verfkwasten schoon te maken. Hoe deden ze het vroeger dan? Ze maken de verfkwasten langs de deurpost van de voordeur schoon zodat er geen verf meer op zat. Hoe dikker het verflaag bij de voordeur was hoe beter het is voor de schilder. De mensen zien dan op deze wijze dat de schilder het druk heeft en dat hij een goede schilder is om hun huizen te laten schilderen. Je kan het in deze tijd een beetje vergelijken met ’s avonds wat eten in een restaurant langs de snelweg. Waar veel vrachtwagens staan daar kan je het beste naar binnen gaan en waar geen vrachtwagens zo snel mogelijk voorbij rijden.
Na de werkplaats van de schilder gingen we terug naar het restaurant. Waar een heerlijke lunch op ons zat te wachten met allerlei lekkernijen waar o.a. krentenbrood met bruine suiker en een broodje kroket. Nadat we klaar waren met de lunch vertelde Hannah dat we nog op eigen gelegenheid het Zuiderzee museum verder konden bezichtigen als we maar op tijd waren bij de kalkfabriek voor de boottocht om kwart voor drie.
Margreet, Mary en ik gingen op weg naar de oude vissersplaatsje Urk wat verder op lag. Onderweg kwamen we een oude visrokerij tegen. Helaas waren ze geen paling aan het roken maar haring. Verderop stond er een mooie watergemaalmolen helaas was hij niet in werking maar ernaast staat wel iets wat ik de naam niet van weet maar daar kan je aan draaien zodat er water uit de rivier naar boven komt. Via de dijk kwamen we in het vissersplaatsje.
In één van de huisjes zat een mevrouw, die leuke verhalen kon vertellen over vroeger. Vanwege de tijd vertelde ze aan ons twee korte verhaaltjes, waar we hartelijk om moesten lachen. Vervolgens gingen we naar een straat waar de wasgoed op de ouderwetse manier buiten in een gedraaide touw hing. En we zagen ook een vrouw in klederdracht buiten de afwas doen. Als laatste zagen we nog een touwslagerij op straat die springtouwen maakte.
Toen was het tijd om richting de kalkfabriek te gaan voor de boottocht. Gelukkig was iedereen op tijd aanwezig voor de boottocht zodat we niemand achter hoeven te laten. Om half drie gingen we aan boord voor een tocht naar de ingang van het Zuiderzee Museum aan de overkant. Iedereen kan op de boot gelukkig binnen zitten voor de koude wind die opstak. Daar aangekomen konden we gelijk in de bus stappen om de terugrit naar Amersfoort te aanvaarden. Om half vijf reden we Amersfoort in naar onze vertrekpunt Hof der Gedachte. Daar aangekomen ging Iedereen met een tevreden gevoel terug naar hun eigen vertrouwde stekkie.
Hierbij wil ik de Bankgiroloterij met name Hannah en Ton en De Zonnebloem afdeling Emiclair nog extra bedanken voor de mooie en een gezellige dag die we samen hebben beleefd in de Zuiderzee Museum. Jammer dat het voorbij is maar tegenwoordig zeggen we tegen elkaar “gelukkig hebben we de foto’s nog”.
Het verhaal is toch langer geworden dan ik had gedacht en dat komt door het enthousiasme die ik kreeg tijdens het schrijven.
Dirk Jansen ( één van de deelnemers )
VEEL FOTO'S ZIEN KLIK DAN OP ONDERSTAANDE LINK
> https://photos.app.goo.gl/JorhFYddMziYSofo8