Klusjes in en om huis
Stekken, klussen en meer
Als je veel thuis bent is het wel zo fijn als je huis lekker opgeruimd en fris is. Voor iedereen die inspiratie zoekt voor klusjes in en om huis zetten we de handigste websites op een rijtje. Zo kun je vandaag nog aan de slag met grote en kleine klussen.
Tuinieren in een rolstoel
- Tuinieren als je in een rolstoel zit moeilijk? Niet als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Het is heerlijk ontspannend om in de tuin bezig te zijn en met de juiste aanpassingen kan dat ook zittend. Meer informatie en zaken waar je rekening mee moet houden vind je op deze pagina.
- Ook een verticale moestuin is een goede optie voor mensen in een rolstoel. Deze kan je precies op je eigen hoogte opbouwen. Sowieso is een verticale moestuin ook een heel goed idee als de ruimte beperkt is, bijvoorbeeld op een klein balkon of in de keuken. Op Mijn Keukentuintje geven ze tips voor deze manier van tuinieren. Liever een creatieve oplossing voor je plantjes in huis? Dan vind je hier allerlei ideeën voor het ophangen van je planten.
- Als je nog nooit een moestuin aangelegd hebt is wel zo handig om vooraf te onderzoeken wat je wanneer het beste kunt doen. Op de website van vtwonen staat een handig overzicht per kalendermaand. En op deze pagina zie je in een duidelijk overzicht wat je gedurende het jaar het beste in kunt zaaien. Ook heel handig.
Kamerplanten stekken
Een leuke én duurzame manier om aan meer planten te komen in je woning, is stekken. Kamerplanten stekken vergt wel wat geduld en, als het nieuw voor je is, ook wat advies. Des te leuker is het als je je nieuwe planten ziet groeien!
Voor het vermeerderen gebruik je soms alleen het blad, soms een hele stengel en andere soorten kun je het beste scheuren. Er zijn dus veel verschillende manieren om het vermeerderen van je planten aan te pakken. De website van Mama Botanica helpt je bijvoorbeeld op weg. Ook MaxVandaag heeft allerlei handige tips op een rijtje gezet.
Grote schoonmaak
Als je veel thuis bent is het wel zo lekker als je huis helemaal aan kant is. Tijd voor de grote schoonmaak! Maar hoe pak je het aan? Waar begin je? Vind jij het ook lastig om hier een duidelijke structuur in te krijgen, dan biedt dit artikel hulp. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de grote schoonmaak het beste aan kunt pakken. Handig!
Maak je eigen schoonmaakproducten
Het is soms verbazingwekkend hoeveel afval we dagelijks produceren: verpakkingen, plastic flacons, wattenschijfjes, tubes tandpasta... Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om hier iets aan te doen, trucjes die vaak heel simpel zijn en je ook nog eens een hoop geld kunnen besparen.
Organisaties als Zero Waste Nederland en Het Kan Wel geven allerlei praktische tips. Bijvoorbeeld 40 schoonmaakklusjes met baking soda, duurzame schoonmaakproducten, maar ook hoe je zelf mascara kunt maken.
Je kledingkast opruimen volgens de Marie-Kondo-Methode
Je hebt vast wel eens van haar gehoord: Marie Kondo is een echte opruim-goeroe die barst van de handige tips voor het opruimen van je huis. Ze staat vooral bekend om haar praktische tips voor het opruimen van kledingkasten. Nu is een prima moment om ook eens in jouw kledingkast te duiken en deze volgens de Marie-Kondo-Methode op te ruimen. In dit artikel vind je haar handigste tips.
Kleding (ver)kopen
Kleren die je niet meer draagt maar nog wel van goede kwaliteit zijn, verkoop je gemakkelijk via internet. Gewoon op Marktplaats, of via Vinted, een website en app speciaal voor tweedehands kleding. Het (ver)kopen van tweedehands kleding is niet alleen een duurzame keuze, je maakt er ook jezelf en een ander blij mee.
Moodboard voor je interieur
Ben je wel een beetje uitgekeken op je interieur en wil je wat anders? Dan is het slim om eerst te beginnen met het maken van een moodboard. Vraag vrienden en familie om tijdschriften en begin met het verzamelen van beelden die je aanspreken. Op deze website lees je tips over het maken van een moodboard. Extra tip: je kunt ook een digitaal moodboard maken via Pinterest, of via het gratis programma Adobe Spark.
Kleine klusjes in huis
Stiekem zijn er best wel wat klusjes die je zelf in huis kunt doen. Je moet alleen even weten hoe het moet. Omroep Max maakte daarom een handige videoserie waarin ze precies laten zien hoe je bijvoorbeeld een radiator ontlucht, een stopcontact op de muur schroeft of een lekkende kraan repareert. Handig! Je bekijkt de filmpjes hier.
Nieuw kleurtje op de muur?
Een nieuw kleurtje op de muur doet veel met je huis. Het kan alleen best lastig zijn om te bepalen welke kleur het moet worden. Op een klein kleurstaaltje ziet het er toch anders uit dan als je een hele muur of zelfs een hele kamer in die kleur verft. Flexa heeft hier iets slims op bedacht. Via de Flexa Visualizer App zie je meteen hoe een bepaalde kleur er op jouw muur uit komt te zien. Het werkt heel simpel: download de app, scan de kamer waar het om gaat en kies de kleur uit die jij op de muur wilt zien. Je hebt keuze uit honderden kleuren dus je kunt van alles uit proberen. Heel leuk om te doen!
Werk aan je administratie
Toegegeven: het is niet de gezelligste tip voor thuis. Maar wanneer je, zoals zoveel Nederlanders, geen ster bent in het bijhouden van je administratie, is het juist de moeite waard om het nu écht goed aan te pakken. Daar heb je nog jaren plezier van en een goed overzicht geeft rust. Om het voor jezelf wat makkelijker te maken kun je gebruikmaken van een aantal simpele tips.