Koken en bakken

Handige sites en leuke apps

Tips voor koken als je in een rolstoel zit

Koken als je in een rolstoel zit kan natuurlijk prima, zolang je de juiste aanpassingen en hulpmiddelen hebt. Op deze site staan flink wat tips om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Koken met restjes 

Lukt het even niet om boodschappen te doen? Misschien heb je nog genoeg ingrediënten in de koelkast en voorraadkast om er een lekkere maaltijd van te maken. Zo heb je meteen weer wat meer kastruimte gecreëerd! Er zijn verschillende websites die je advies geven over het combineren van restjes en ingrediënten uit de voorraadkast. 

  • Er is een speciale, Nederlandstalige app voor het koken met restjes: Left2Cook. Vul de ingrediënten in die jij wilt gebruiken en er komt een passend recept tevoorschijn. De app download je via deze link.
  • Het Voedingscentrum geeft advies over hoe je met restjes om moet gaan en geeft zelf ook suggesties voor recepten, waarbij je kunt zoeken op de ingrediënten die jij wilt gebruiken. Hier lees je hun tips voor restjes. En hier kun je een recept zoeken om met jouw restjes te maken.
  • Daisy Scholte noemt zichzelf ook wel de kliekjeskoningin en dat is met reden: in haar boek Lekker koken met restjes staan maar liefst 54 lekkere recepten waarin je al je restjes en overgebleven ingrediënten kwijt kunt. Altijd handig om in huis te hebben. 
  • Er zijn nog veel meer websites die tips geven over dit onderwerp. Zo geeft Brenda Kookt 5 handige recepten voor het koken met restjes groenten. Je vindt de recepten hier.

Koken uit de voorraadkast

Heb je geen restjes over maar wil je juist wat lekkers maken met ingrediënten uit je voorraadkast? Op Culy.nl staat verschillende lekkere recepten die je maakt van producten die je hoogstwaarschijnlijk wel in huis hebt. Bekijk ze hier. Ook Simone van Simone's Kitchen inspireert je graag met haar recepten. Met deze 6 makkelijke recepten is koken uit de voorraadkast een eitje.

Kruidentuintje

Heb je groene vingers en ben je gek op koken? Ga dan eens aan de slag met het kweken van je eigen kruiden! Voor een kruidentuintje hoef je echt niet per se een flinke tuin te hebben. Ook binnen kun je kruiden kweken. Het Voedingscentrum geeft tips hoe je dit het beste aan kunt pakken en in welke gerechten bepaalde kruiden het beste tot hun recht komen. Op de site DeZaden.nl staan nog veel meer tips om van jouw tuintje een succes te maken.

Duurzaam koken

Wanneer je groente en fruit van het seizoen kiest, belast je het milieu minder dan groentesoorten die zijn geïmporteerd of gekweekt in een verwarmde kas. Op internet vind je volop informatie hierover over wat je wanneer het beste kunt eten.

Het Voedingscentrum geeft ook tips waarmee je duurzamer kunt eten. Deze tips zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je gezondheid! Zo kun je beter minder vlees eten en vaker kiezen voor plantaardige producten zoals bonen, linzen en kikkererwten, of ongezouten noten. Ook tijdens lunch en ontbijt kun je eens wat anders kiezen dan vlees. Beleg je brood met bijvoorbeeld 100% pindakaas of notenspread. Lees hier alle tips.

Ben je enthousiast en wil je hier meer mee doen? Doe dan eens mee aan de Vegan Challenge

Doe de Schijf van Vijf-check

Je hebt ongetwijfeld een aantal favoriete gerechten. Maar staan deze producten eigenlijk in de Schijf van Vijf? Via het Voedingscentrum kun je dat makkelijk checken. En als het er niet in staat, krijg je meteen een gezonder alternatief aangeboden. 

Wil je nog een stapje verder gaan en precies weten of je wel voldoende vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt? Vul dan je online eetdagboek op Mijn Eetmeter in. Leuk en leerzaam om te doen! 

Kies ik gezond?

Nog zo’n handige app van het Voedingscentrum: Kies ik Gezond? Met je smartphone scan je de streepjescode van een voedingsproduct. Vervolgens zie je of het in de Schijf van Vijf past. Bij voedingsmiddelen die minder gezond zijn, bijvoorbeeld omdat er te veel vet, zout of suiker in zit, krijg je gezondere alternatieven aangeboden. Je kunt de app op je gemakje thuis gebruiken, of scan je boodschappen meteen in de supermarkt. 

Maak je eigen receptenboek

Misschien herken je het: je recepten die je overal en nergens hebt liggen: uitgescheurde pagina's, in kookboeken of opgeslagen in je telefoon. Ga dan eens aan de slag met een eigen receptenboek. Je kunt het simpel aanpakken door gewoon een mapje aan te schaffen en daarin je recepten bundelen, en categoriseren op voor- hoofd- en nagerechten. Ook leuk is je eigen, handgeschreven kookboek. Op internet vind je tal van voorbeelden, zoals dit receptenboek dat je kunt personaliseren met je eigen foto's