Op bezoek bij Tesselaar Alstroemeria

We bezoeken de Asltroemeria kas van de familie Tesselaar in Luttelgeest
De Zonnebloem op bezoek bij Tesselaar Alstroemeria
We zijn uitgenodigd om in de Alstroemeria kas van de familie Tesselaar in Luttelgeest te komen kijken. Op vrijdagmiddag 14 april kwamen we met 46 Zonnebloem deelnemers en vrijwilligers bij elkaar op de Blankenhammerweg.
In 1989 zijn Sjaak en Carla Tesselaar vanuit Heerhugowaard in Luttelgeest neergestreken, waar ze in een kas van 2 hectare zijn gestart met het kweken van lelies en fresia’s. Dit zijn beide bolgewassen die iedere keer uit de aarde gehaald moeten worden en daarna weer opnieuw geplant worden.
Sjaak ging op zoek naar een vaste plant die in de grond kon blijven staan en begon met het kweken van de Alstroemeria.
Bij aankomst worden we welkom geheten door Sjaak en Carla en drinken we eerst koffie of thee, waarna Karolien Tesselaar ons het verhaal van de Alstroemeria vertelt.
De Alstroemeria is door de Zweed Claus Alstroemer, een Zweedse natuuronderzoeker die een leerling was van Carl Linnaeus (1736-1794), als wilde plant voor het eerst ontdekt in Chili. Hij nam de plant in een koffer mee naar Europa en de plant is naar hem vernoemd.
De kwekerij van familie Tesselaar heeft 3 locaties in Luttelgeest van in totaal 10 hectare en is de grootste Alstroemeria kas in Europa.
Er zijn 8 Alstroemeria kwekers in Nederland en 3 veredelaars, die regelmatig bij elkaar komen en van elkaar leren over de beste manier van werken voor ons milieu. Ze zijn open naar elkaar en werken samen.
Er worden 23 soorten Alstroemeria gekweekt in verschillende kleuren.
Een plant wordt 7 jaar oud, maar er zijn ook planten die wel 20 jaar oud zijn geworden.
De bloemen die in de eerste 3 jaar van de plant afkomen hebben de dikste stelen en worden door de groothandel gebruikt, daarna zijn de bloemen geschikt voor de retail.
Na 7 jaar wordt de plant gerooid en wordt er 3 maanden gewacht voordat er opnieuw geplant wordt.
In de zomer werken er 80 en in de winter 40 mensen op de 3 locaties.
Er zijn 25 vaste medewerkers in dienst en de anderen werken via een jaarcontract. Op de Kalenbergerweg werkt een hechte groep mensen die moeite hebben om in te stromen in het arbeidsproces. Ze worden begeleid en krijgen hier de kans om zich te ontwikkelen.
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. De Alstroemeria is een bloem die een voorkeur heeft voor een koude bodemtemperatuur en een gemiddelde warmte. De plant wordt geteeld op 18 graden en heeft minder licht nodig dan andere snijbloemen.
De plant is niet erg vatbaar voor ziekten of virussen. De bestrijding hiervan gebeurd biologisch, met plakband en andere beestjes en sinds kort is er een insecten stofzuiger in gebruik genomen. Het plantafval kan in de kas blijven liggen en wordt gebruikt als meststof.
De helft van de lampen is vervangen door LED verlichting.
Aangezien de plant een wortelstok heeft bloeit de plant na het plukken weer door.
Een plukploeg bestaat uit 8-9 medewerkers en het zijn vooral dames die de rechte stelen met bloemen op de inpakmachine leggen. Hier wordt de bloem met gebruik van röntgen gescand op dikte van de bloemknop, kwaliteit van de stelen, aantal stelen en dergelijke.
Ze worden verpakt in plastic hoezen van 100% gerecycled materiaal, waardoor deze niet zo doorschijnend zijn. Uit Engeland ontving het bedrijf een groot compliment voor deze manier van duurzaam plastic gebruik.
Dan gaan de bloemen op de kar de koelcel in en de auto’s van Bernard uit Luttelgeest vervoert de bloemen naar de veiling.
De Alstroemeria staat bekend als de bloem van de vriendschap. De bloem bestaat uit zes bloemblaadjes, elk daarvan heeft een eigen betekenis: medeleven, geduld, begrip, humor, daadkracht en respect. Deze staan samen symbool voor een langdurige vriendschap.
Dan gaan we in twee groepen de kas in en zien de verschillende soorten en kleuren Alstroemeria ’s nog in de knop staan: rode, roze, paars, oranje, witte en ze hebben welluidende namen als Virginia, Noize, Nirvana, Jaffa, Wonderzoet. Hier en daar staan er enkele bloemen in de bloei, waardoor de kleur goed zichtbaar is.
Karolien vraagt of het ons al eens opgevallen is dat het blad omgedraaid aan de steel zit, dit is kenmerkend voor de Alstroemeria. Ze laat een van de manieren van bestrijding zien. We zien de visuele informatie over de bloemknop die gebruikt wordt bij het plukken. We kijken onze ogen uit. Terug in de ontvangstruimte drinken we nog wat en praten nog wat na. Dan keren we langzaam huiswaarts. We kijken terug op een gezellige en interessante middag en willen de familie Tesselaar hartelijk bedanken voor de mogelijkheid die we gekregen hebben om de kas te bezoeken met elkaar.