Puzzelmuseum Joure komt naar de Zonnebloem toe.

Een enorm gezellige middag waarbij we vol enthousiasme gezamenlijk puzzels oplossen die Auke van het Puzzelmuseum Joure meegebracht heeft.
Puzzelmuseum Joure komt naar de Zonnebloem toe.
Bij puzzels denk je al gauw aan legpuzzels maar er bestaan ook vele andere vormen van puzzels, denk hierbij aan schuifpuzzels, kubussen, piramiden, touwraadsels, breinbrekers en sudoku’s. Een puzzel is een soort spel of raadsel dat men als tijdverdrijf probeert op te lossen. Iemand die zich bezighoudt met het oplossen van puzzels noemt men een 'puzzelaar'. De geschiedenis van puzzels gaat vele duizenden jaren terug, waarbij het tangram een van de eerste was.
Een puzzel is niet alleen leuk, maar ook educatief. Het stimuleert het probleemoplossend denken en de hand-oogcoördinatie, het vereist geduld en concentratie en is een perfecte manier om op een leuke manier je cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.
Auke Reijenga van het Puzzelmuseum Joure, die ons op vrijdag 19 april in de Bosfluiter in Luttelgeest bezoekt met een deel van de collectie bij hem, is altijd al een puzzelliefhebber geweest. Zijn Beppe en Pake hadden een kast met houten puzzels, die altijd een grote aantrekkingskracht op hem uit oefenden.
Auke kreeg op 6 jarige leeftijd, toen hij als gevolg van een ongeluk het bed moest houden, zijn eerste puzzel, een schuifpuzzel cadeau. Hij was meteen verkocht. Weer thuis bewaarde hij de puzzel en andere die er intussen bij gekomen waren in een schoenendoos op zolder.
Begin jaren tachtig, toen de Rubiks Kubus uitkwam begon hij echt te verzamelen. Vaak ging zijn zakgeld op aan puzzels. De schoenendoos werd een hoekje op zolder en hij ging door met verzamelen.
Het werden er zoveel, dat een deel van zijn woonkamer vol kwam te staan met dozen vol met verschillende puzzels. Toen ontstond het idee voor een puzzelmuseum. Hij vond een pand met twee verdiepingen aan de Brekken in Joure en startte 16 jaar geleden, op 18 april 2008 met zijn puzzelmuseum, het enige puzzelmuseum in Nederland. Hier vonden zijn 50.000 diverse puzzel items een goede plek waar hij iedereen die wil ervan mee kan laten genieten.
Het museum is op afspraak te bezoeken en is een echt doe museum, waar iedereen van 8 tot 99 jaar zijn hart op kan halen. Het leukste is als je met een groepje bent zodat je samen puzzels op kunt gaan lossen.
Een maand na de opening is Auke te gast bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draai Door om zijn verhaal te vertellen, dit is via https://www.puzzelmuseum.nl/Nieuws.html terug te zien.
Auke begint deze middag met het vertellen hoe hij tot verzamelen is gekomen en goochelt er ondertussen op los, hij is ook goochelaar en clown. “Goocheltrucs hebben voor mij hetzelfde wat me in puzzels zo aanspreekt: je doet iets wat niet lijkt te kunnen, maar dan toch lukt”, is een uitspraak van Auke.
De Rubiks Kubus, waar hij al 40 jaar mee oefent, lost hij achter zijn rug op, hij goochelt met een rood wollen draadje en met een ring en touw, waarmee hij ons, als een echte goochelaar, versteld doet staan. Deze ring met touw is door de heer Pasma uit Leeuwarden voor Fred Kaps, een Nederlandse meestergoochelaar, ontworpen en aan het puzzelmuseum geschonken. Hij laat 6 van onze deelnemers 4 cijfers noemen die hij op een ouderwets schoolbord opschrijft en dan optelt. Hij tovert de uitkomst op een wit stukje papier wat voorheen uit en nu ín een fotolijstje zit. Hij maakt met een touwtje een haarnetje, de Eiffeltoren en een kop en schotel, we kennen het allemaal van vroeger, en vertelt erbij dat hij in het Isala ziekenhuis iemand sprak die dit als vingergymnastiek voor haar reuma vingers gebruikt.
Auke vertelt dat hij 25 jaar voor de klas heeft gestaan en tegenwoordig af en toe, bij uitval van een leraar, één dag als invalkracht op verschillende scholen in Friesland als wereldleraar ingezet wordt. Hij neemt zijn passie en kunne mee en brengt deze over op de leerlingen. Bij de sluiting van de dag ontvangt hij regelmatig applaus van de leerlingen.
Na de koffie mogen we het zelf gaan proberen. We krijgen een schilderij waar op het erf rond een boerderij diverse situaties afgebeeld staat. Hierop zijn 16 spreekwoorden terug te vinden, die we op schrijven.
We gaan diverse puzzels proberen op te lossen:
- 4 puzzelstukjes waar we een T van moeten vormen,
- een magisch vierkant waar we de getallen 1 t/m 9 zo in moeten vullen dat er bij het optellen horizontaal, verticaal en diagonaal steeds 15 als antwoord uit komt,
- 6 zinnen waar 10 dieren in verborgen zijn,
- een houten 3D puzzel, bestaande uit 6 stukken, waar een bollenpiramide mee gevormd kan worden,
- een schuifpuzzel waar we de cijfers in de juiste volgorde moeten schuiven,
- een 3D kikker schuifpuzzel,
- metalen puzzels die we uit en in elkaar moeten zien te krijgen
en ga zo maar door.
We gaan allemaal vol enthousiasme in 7 groepjes aan de slag. We helpen elkaar en proberen zoveel mogelijk puzzels opgelost te krijgen. Het valt niet altijd mee, het is zo af en toe echt een leuke uitdaging.
Aan het eind van de middag neemt Auke de oplossingen met ons door en laat ons als laatste de optische illusies zien. Afbeeldingen waar onze hersenen ons voor de gek houden en als we goed kijken meer dan één object kunnen zien. De bekendste is Jong Meisje/Oude Vrouw, die op het kaartje van Auke terug te vinden is.
Dan is het alweer tijd om naar huis te gaan. We hadden nog uren door kunnen gaan.
We hebben enorm genoten van alles wat Auke ons vertelde, liet zien en liet doen. Zijn passie en enthousiasme zijn voelbaar.
In het museum in Joure is er nog veel meer te zien en te beleven, kijkt u maar eens op de website van het museum: www.puzzelmuseum.nl.
Wij willen Auke bedanken voor deze leuke en gezellige puzzelworkshop.