We bezoeken Kampereiland

0-p1070595jpg

Op donderdag 30 mei bezoeken we 2 musea op Kampereiland. Beide locaties verrassen ons zeer.

Donderdag 30 mei was het weer tijd voor een uitstapje. We brachten dit keer voor een bezoek aan het Kampereiland. Het Kampereiland is een voormalige eilandengroep aan de monding van de rivier de IJssel. Het eiland is 3.000 ha groot en is van oudsher een echt weidegebied in de IJsseldelta. Kampereiland is eigendom van de gemeente Kampen, een oude Hanzestad, en is onderdeel van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Het Kampereiland is agrarisch in gebruik (melkveehouderijen) en op het eiland wonen ongeveer 500 mensen.

 

Miniaturenboerderij Klein Kampen, Kampen in het klein!

We starten de dag bij miniaturenboerderij Klein Kampen. Bij binnenkomst is er veelvuldig verrassing en verwondering te horen. Wat is hier veel te zien en wat ziet het er mooi uit. Wat ooit begon als een hobby voor de Kamper-eilander Joop Koers, is uitgegroeid tot een locatie waar ondertussen al meer dan 370 miniaturen te bezichtigen zijn die hij gebouwd heeft.

Het begon zo’n 40 jaar geleden bij het bezoek van koningin Beatrix aan Kampen tijdens Koninginnedag 1988. De heer Koers maakte zijn eerste miniatuur boerderij naar het voorbeeld van een boerderij op het Kampereiland, die een plaatsje kreeg bij de Korenmarktpoort in Kampen tijdens het bezoek van de koningin.

De heer Koers had de smaak te pakken en is hierna, naast zijn werk wat hij heeft aan de koeien die hij houdt, doorgegaan met bouwen. De meeste gebouwen worden op de schaal 1:10 gemaakt. Hij vraagt aan de gemeente een tekening van het gebouw dat hij in miniatuur na wil maken of als het gebouw er nog staat dan maakt hij foto’s en meet een en ander nauwkeurig op. De tekening of foto’s gaan mee naar de werkplaats, waar hij een tekening op schaal maakt en waarna dan alles natuurgetrouw nagebouwd wordt. Er gaat veel tijd in de bouw zitten, variërend van iets kleins wat 1 week in beslag neemt tot iets groots wat wel 10 maanden nodig kan hebben. Gemiddeld zijn er 500 tot 1000 uur nodig voor een gebouw en 50 tot 80 uur voor de miniatuur machines die hij bouwt.

 

Alles wat in de schuur staat is zelf gemaakt door Joop Koers, vanaf de tekening of de foto’s tot de oplevering. De miniaturen staan op dit moment in de 5e schuur, die de heer Koers ook zelf gebouwd heeft en nu vol is. Je komt hier miniaturen van oude gebouwen, landbouwtractoren en werktuigen tegen. Wat bewegen kan, doet dat ook, zoals de korenmolen, die echt koren kan malen, het stoomgemaal werkt op stoom en elektra en zo is er meer bewegend te zien.

Bij het maken van de diertjes en de poppetjes krijgt de heer Koers hulp van 2 dames uit de buurt. Er worden zoveel mogelijk originelen materialen gebruikt waaronder eikenhout en beukenhout. Soms komen er bedrijven op bezoek die na het bezoek dan bv een fietstas vol met hout leveren, waarmee de heer Koers weer aan de gang kan gaan.

De Olde Mesiene in Kamperzeedijk, korenmolen d’Oldezwarver, de Nieuwe Toren, de oude IJsselburg, de melkfabriek en een enorme boerderij van Kampereiland zijn slechts een greep uit de vele miniaturen die je hier kunt vinden.

 

Zonder ooit zelf reclame te hebben gemaakt is de miniaturenboerderij uitgegroeid tot een trekpleister van jewelste. De heer Koers heeft nooit het idee gehad dat er mensen zouden komen kijken. Maar wat begon met 100 bezoekers in de eerste 5 jaar is uitgegroeid tot jaarlijks wel vierduizend bezoekers, soms bussen vol, uit heel Nederland. Evenals bezoekers uit wel 15 landen die hun weg naar deze miniatuurboerderij hebben gevonden. Hij gebruikt hierbij zijn “spraak-telefoon” die, wat hij verteld, kan vertalen naar de taal die nodig is voor zijn bezoekers. Het is een soort Madurodam, maar dan alleen over Kampen. Deze miniaturenboerderij is op zaterdag te bezichtigen van 10:00 – 16:00 uur en daarnaast ook op afspraak. Er wordt geen entreegeld gevraagd, er staat wel een giften bus, waar iedereen die het wil een bijdrage in kan doen.

Een bezoekje is de moeite waard, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Wij hebben onze ogen uitgekeken en zijn allen verrast door zoveel mooie miniatuur gebouwen en werktuigen uit de geschiedenis van Kampen, die zo gedetailleerd en duidelijk met liefde nagebouwd zijn. Gelukkig neemt zijn dochter de boerderij over en blijft deze miniatuurboerderij behouden voor de toekomst.

Na de miniaturen bezochten we ook nog een schuur waar 17 old timer trekkers staan, met alle machines die hierbij horen. Ze kunnen allemaal nog rijden en af en toe gebruikt de heer Koers een van de trekkers voor een ritje in de buurt.

Wilt u meer zien kijk dan eens op: https://www.youtube.com/watch?v=Zn4wX9mszJw

 

Na het bezichtigen van de miniaturenboerderij rijden we door naar de Museumboerderij Erf 29. Een terpboerderij uit de 19e eeuw, waarvan de geschiedenis terug gaat naar het jaar 1444, toen de gebouwen en omliggende landerijen voor het eerst verpacht werden. Dit is een Saksische Halletype boerderij, dit type boerderij heeft geen scheidingsmuur tussen het woonhuis en het bedrijfsgedeelte. Erf 29 bestaat uit een voorhuis, een achterhuis, een deel en een erf. Ook dit museum mag trots zijn op duizenden bezoekers per jaar die eveneens uit de hele wereld afkomstig zijn.

 

We zijn weer allemaal verrast bij binnenkomst, wat een gezellige locatie en er staan mooi gedekte tafels klaar. We beginnen ons bezoek met een gezamenlijke lunch. We kunnen even zitten, gezellig praten met elkaar en genieten van een zeer verzorgde en lekkere lunch. Deze lunch konden we onze deelnemers aanbieden dankzij de waarde-cheque die we eerder dit jaar ontvingen van de Stichting Marsman-Schrijver.

Na de lunch bezoeken we het museum wat geheel gerund wordt door vrijwilligers. We krijgen hier een indruk over het leven en werken in en om de boerderij zoals dat ongeveer honderd jaar geleden gebruikelijk was op het Kampereiland 29.

 

De Museumboerderij is een eenvoudige boerderij, zoals de meeste oude boerderijen op het Kampereiland en is gebouwd op een terp, als bescherming tegen overstromingen. Het Kampereiland werd zeer regelmatig getroffen door overstromingen vanuit de Zuiderzee. Nadat de Zuiderzee werd afgesloten door de Afsluitdijk, die van 1927 tot 1932 gebouwd werd, was men ervan verzekerd dat het "eiland" niet meer overstroomde. Hierdoor hielden de koeien de poten en de boer zijn voeten droog.

 

We beginnen op de heerd, een woonkamer waar men alleen kwam om “hoog” bezoek te ontvangen. Hier zien we twee bedsteden, een kabinet en een kuifkast. In het kabinet en de kuifkast kunnen we het linnengoed en de kleding van destijds bewonderen.

In het “kamertje over de heerd” zien we een complete slaapkamerinrichting in Art Deco-stijl uit 1933, inclusief een nachtjapon en flesjes 4711 Eau de Cologne die we allemaal wel kennen. In het voorhuis bezoeken we de klederdrachtkamer waar we een unieke collectie mutsen en klederdrachten vinden.

 

De kelder, die gebruikt werd voor de opslag van zuivelproducten en levensmiddelen bereiken we via treden die, na vele jaren gebruik, behoorlijk uitgesleten zijn. We zien hier de weckspullen en de afroomvaten voor de melk. De room werd gekarnd tot boter.

 

In het achterhuis bevinden zich de keuken, de schouw met het oude fornuis en de “geute” (ruimte), waar vroeger gepoetst, gewassen en gekarnd werd. Ook het “hukien”, het eigenlijke woongedeelte vinden we hier.

Op de deel of halle staat een karnmolen, die werd aangedreven door een paard. Hier zien we allerlei gebruiksvoorwerpen die werden gebruikt bij het vele werk op de boerderij. Langs de zijkanten staan voorwerpen die gebruikt werden bij het melken en in het laboratorium van de Delta melkfabriek op het Kampereiland en bij het oogsten en het wassen.

Achterin zijn twee koestallen die nog de oorspronkelijke indeling hebben zichtbaar. Op het hoge gedeelte stonden de koeien betrekkelijk veilig wanneer door de storm het water uit de Zuiderzee op kwam zetten. Wilt u meer weten kijkt u dan op: https://www.erf29.nl/

 

Dan zit ons uitje er weer op en begeven we ons naar de auto’s en rijden het eerste stuk achter elkaar aan richting huis. Het was fijn om even met elkaar op pad te zijn en zoveel moois te kunnen bewonderen.

Agnes Klompmaker

06-33045800
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?