Terugblik op themavieringen Wmo -2-
Bijdrage over Nabuurschap en de noodzaak van vrijwilligerswerk door Rianne van der Laar, wijkverpleegkundige van De Zorgboog in Nuenen.
Deze bijdrage over Nabuurschap en de noodzaak van vrijwilligerswerk werd verzorgd door Rianne van der Laar, wijkverpleegkundige van De Zorgboog in Nuenen. De Zorgboog is als zorgverlener pas relatief kort in de gemeente Nuenen actief. Ze zijn gehuisvest in De Vank. Nadere gegevens zijn te vinden op hun website www.zorgboog.nl
Als wijkverpleegkundige kom ik elke dag bij de cliënten waar ik zorg verleen letterlijk achter de voordeur en zie wat er naast medische vragen nog aan andere ulpvragen bestaat. Zoals u wellicht weet is de zorg in Nederland erg aan het veranderen, de nieuw slogan is "de zorg veranderd met u mee". Het is iets wat u dagelijks hoort en ziet. Maar hoe zeer verandert de zorg nu echt?
De Nederlandse staat gaat van verzorgingsstaat naar een participatiestaat, wat betekent dat er veel meer gekeken gaat worden naar wat de klant, eventueel met hulp van zijn omgeving, zijn netwerk heet het dan, nog zelf kan. De lichamelijke verzorging word natuurlijk door de zorgaanbieder zoals ik gedaan, maar met vele andere taken word er gekeken naar wat de cliënt en zijn sociale netwerk zelf kan. Maar wat doen we nu met de mensen die geen netwerk om zich heen hebben of waarvan de kinderen niet in de buurt wonen en die toch een serieuze vraag om hulp hebben? Vallen die buiten de boot? Daarvoor hebben we hulp nodig, hulp van vrijwilligers, hulp misschien wel van u. In samenwerking met het gemeentelijke Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) lukt het dan wellicht om de nodige zorg toch te kunnen bieden.
Ik zal u een voorbeeld geven: Als wijkverpleegkundige breng ik bezoeken aan een dame van 92 jaar, 1 keer per week een huisbezoekje. De reden hiervan is dat zij geen kinderen heeft en geen familie in de buurt heeft wonen maar wel graag een controle momentje heeft. Gewoon 1 keer per week even kijken of het uit medisch en verpleegkundig oogpunt nog goed met haar gaat. Mevrouw maakt elke dag nog een ommetje vertelde zij mij, even naar buiten, boodschapje doen. Maar toen afgelopen 27 december ging sneeuwen en ik die dag zelf op pad moest, dacht ik aan deze mevrouw. Hoe gaat zij nu haar boodschappen halen, levensgevaarlijk als zij zou vallen met alle gevolgen van dien. Ik heb er even over nagedacht om haar te bellen en te vragen of ik een boodschap voor haar kon doen, maar ja, ik en wijkverpleegkundige en waar ligt je grens? Want als ik het voor haar doe, waarom dan niet voor alle andere Nuenense mensen waar ik ook achter de voordeur kom?
Dit is een herkenbaar voorbeeld. Want het is natuurlijk niet alleen deze mevrouw die hulp nodig heeft, er zijn ook mensen bij wie ik kom die de computer niet kunnen bedien die niet weten hoe zij de administratie moeten regelen. En misschien be t u wel de boekhouder waar voor wie dat een eitje is.
Kortom denk na over wat u kunt doen, meld u aan. U bewijst er de medemens een goede dienst mee. Dank u wel namens alle kwetsbare ouderen in Nuenen.
Rianne van de Laar,
Zorgboog Nuenen
06-22779963