Zonnebloemuitje naar de Broekerveiling op donderdag, 3 oktober 2024.

20241003151930jpg

Het kon niet mooier. De dag begon uitstekend met 'n stralende zon. Nadat gecheckt was of iedereen inde bus zat, vertrok deze om 11.00 uur richting Broekerveiling in Broek op Langedijk.


De gasten en de vrijwilligers hadden er zin in!
Om11.30 uur werden we ontvangen met 'n lekker kopje koffie of thee met gebak.

Daarna werden de gasten in 2 groepen verdeeld met ieder in eigen gids. In een zaaltje kregen we 'n filmpje te zien over de rijke historie van de 1000 eilanden. Door baggeren, zwoegen, kloeten en ploeteren is zo het Rijk der Duizend Eilanden ontstaan.

Het rijk der duizend eilanden is de naam voor de oorspronkelijk meer dan vijftienduizend akkers op kleine eilandjes die zijn aangelegd rond de dorpen Broek op Langedijk, Zuid- en Noordscharwoude. Het is deel van het Geestermerambachtpolder. Door ruilverkaveling is het oospronkelijke eilandenrijk
verdwenen. Dit jaar bestaat het museum 50 jaar.

Om 12.30 uur kregen we 'n heerlijk lunch aangeboden, die bestond uit 'n kopje tomatensoep, brood met een kroket, 'n wrap met kip en groente en ''n sneetje Westfries krentenbrood met jus d'orange, koffie of thee. Daarna gingen we op weg naar de rondvaartboot. Met 'n liftje werden de mensen in de rolstoel aan boord gebracht. We vertrokken rond 14.00 uur.


Schipper, Marius, kon met humor en grappen tussendoor, veel vertellen over het gebied, waar we doorheen vaarden. Op de
akkers stonden vroeger o.a. diverse koolsoorten, aardappelen, de zogenaamde Langedijker muizen, spruiten, uien en peen. Het
gebied wordt tegenwoordig verdeeld in 2 delen. Het ene is teruggegeven aan de natuur, op het andere staan 500 huizen. Ook kon hij ons vertellen dat de Amerikaanse rivierkreeft veel schade aan de oevers toebrengt. De bestrijding ervan schijnt nog niet zo te lukken.

Op het terrein van de Broekerveiling krijgen mensen met 'n beperking de gelegenheid om op eigen tempo te leren om
rietmanden te vlechten, om fruit en groente te telen en zorgen voor onderhoud van de sloten.

Om 15.15 uur meerden we weer aan. We liepen door de tuin naar het veilinghuis, de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld.
Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen “bij afslag” ontstaan. De schuiten met hun waar lagen in
de zogenaamde overdekte lighallen, waar de groente, aardappelen etc. en de boeren beschut waren tegen de weersomstandigheden.

Nadat we in het veilinghuis in de banken hadden plaatsgenomen, werd uitgelegd hoe het veilen plaatsvindt. Er kwam 'n schuit met groente en fruit binnengevaren. Op de grote veilingklok ging de
wijzer snel langs de cijfers.Door op 'n knop te drukken, kon je bieden op hetgeen je wilde hebben. Tot tevredenheid van
degenen die mee boden, werden de groente en fruit tegen 'n gering bedrag geveild.

'n Uurtje later dan gepland vertrokken we om 16.00 uur weer met de bus huiswaarts. We kwamen om 16.30 uur bij De Bron
aan.

Zo ik hoorde, had iedereen erg genoten. Het was 'n pracht daggie geweest.

Tekst: Marijke van Raaij   Foto's: Riet Evers

Nel Voorbraak

06-52048088
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Evenementen en festivals
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken