De Bieb (bibliotheek) helpt

20230718142110-bewjpg

de digitale wereld

Bewust van het feit dat veel aangesloten gasten van onze afdeling moeite hebben met de digitale wereld hebben we enkele medewerkers van de bibliotheek uitgenodigd om ons een beetje wegwijs te maken.
Wat kan er zoal? En... "moet ik dat nog wel doen/willen?" Met dat gevoel kwam een aantal van onze gasten de zaal in. Ten slotte ben je nooit te oud om te leren, nietwaar?
Na een introductie van een van de medewerkers van de bibliotheek konden de gasten diverse dingen zelf uit proberen. De VR-bril bijvoorbeeld. Je kon dan aangeven door welke wereldstad je een wandeling wilde maken. Menigeen wandelde op deze manier door bijvoorbeeld Parijs. Je kon plaatsnemen voor een groot egaal groen scherm. Er werd dan een foto van je gemaakt en... de foto vertoonde je vlak voor de Eifeltoren of in de bergen van Zwitserland. Er werd uitgelegd hoe een 3D printer werkt en natuurlijk ontbrak het digitale fotolijstje niet.
Maar... er konden ook vragen gesteld worden. "Hoe moet ik dit doen?" "Hoe kom ik in het Portaal van mijn huisarts bijvoorbeeld? (Overigens hoorde je de gasten meteen ook zeggen: "het is toch te gek voor woorden dat ik alles met mijn huisarts moet regelen via dat Portaal?" En dat is begrijpelijk. Er is toch nog een belangrijk deel van de bevolking die weinig of niets met de computer heeft. Een smartphone? "Ja, want dan kan mijn zoon in Noorwegen foto's van de kleinkinderen sturen die ik dan kan bekijken. Verder doe ik er niets mee." 
Al met al een middag met toch veel nieuwsgierigheid. Er werden veel vragen aan de mensen van de bibliotheek gesteld.
En o ja... de zaalvloer werd meteen ontdaan van de kruimels van de nootjes door een robotstofzuiger.
Een middag voor diegenen die interesse hebben in de wereld van de toekomst, maar of onze gasten zo'n VR-bril of een robotstofzuiger gaan kopen.... Ik betwijfel het.

Tekst en foto's: Janny de Vries

Janny de Vries

0623235094
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?