De Zonnebloem Steenwijk opent het nieuwe jaar met...

20240109150012bewjpg

een nieuwjaarsborrel en de prachtige film over de Steenwieker Toor'n - de trots van Steenwijk

Bijna 60 gasten van De Zonnebloem Steenwijk trotseren de intense kou - gevoelstemperatuur -15 graden - om gezamenlijk het nieuwe jaar "in te luiden". Twee medewerkers van de Historische Vereniging Steenwijk zijn bereid gevonden de prachtige film over de Steenwieker Toor'n te vertonen. 

We beginnen met een warm kopje koffie of thee met een koekje. Joke v.d. Heide opent, als voorzitter van de afdeling, de middag door iedereen van harte welkom te heten. Vervolgens geeft zij het woord aan Janny die uitlegt wat de gasten deze middag kunnen verwachten. Er zijn deze middag extra vrijwilligers aanwezig om met de gasten een toost uit te brengen op 2024. De koffiekopjes worden afgeruimd en de glazen met bubbels komen de zaal in. 
Janny vraagt de vrijwilligers te gaan staan en stelt ze een voor een aan de gasten voor. Vervolgens worden de glazen geheven en wordt iedereen een goed, gezond (Zonnebloem)jaar gewenst.
Janny geeft de medewerkers van de historische vereniging het seintje dat de film kan worden gestart. 
En wie Steenwieker Toor'n zegt, zegt ook Lammegien Boonstra.

Lammegien Boonstra - van den Boer was van 1925 tot december 1964 klokkenluidster van de Sint Clemenskerk in Steenwijk. Dagelijks maakte ze drie keer de gang naar de toren om daar het touw van de klok ter hand te nemen en de klok in beweging te brengen om aan de bevolking te laten horen hoe laat het was: 8 uur 's morgens, 12 uur 's middags en 6 uur 's avonds. Dat was waar zij voor was aangesteld maar er zullen ook andere momenten geweest zijn waarop de gang naar de toren werd gemaakt: geboorte van de prinsessen of het overlijden van een koninklijke hoogheid in 1962. Lammegien was klein van stuk en woog slechts 50 kilo.

De gasten genieten zichtbaar. Wanneer een Steenwijker de stad uit is, kijkt hij/zij op de terugweg al of de toren al in beeld komt. Want dan... dan kom je thuis.
De hele geschiedenis van de toren komt in beeld. De toren is opgebouwd uit verschillende diktes van muren; het onderste deel is meer dan 2 meter dik. De klokken komen stuk voor stuk in beeld. Hoeveel wegen ze en waar dienen ze voor? Kortom: er komt zelfs veel verrassend nieuws naar voren voor de echte Steenwijkers.

Er volgt een korte pauze. De drankjes en de schalen met heerlijke hapjes, verzorgd door Linda, gaan de zaal rond. Daarna kunnen de gasten nog genieten van een fotoreportage van alle activiteiten van 2023. Deze is samengesteld door Gert Veld.

Om 16.00 uur sluit Janny de middag af en wenst iedereen een "wel thuis".

Janny de Vries

0623235094
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?