Beckumse zonnebloemen voor de Zonnebloem

BECKUM - Op het veldje voor het huis van Wim en Truus Kamphuis zouden één jaar zonnebloemen staan. Dat ging even anders. De Beckumers spekken al meer dan tien jaar de kas van de Zonnebloem. Met zonnebloemen.


Plukken

Dit jaar steken de bloemen daarom opnieuw hun kop op in het veld aan de Wolfkaterweg. „Het concept is al die jaren hetzelfde gebleven”, zegt Truus. „Het is hier al ruim tien jaar zelfbediening.” Inwoners uit Beckum en het naastgelegen Boekelo plukken met regelmaat bloemen aan de rand van het veld en ook fietsers maken een stop om een ruikertje op de kop te tikken. „Ik heb zelf wel eens bossen gemaakt, maar mensen vinden het leuker om ze zelf te plukken en dan blijf ik met de bossen zitten.”


Potje

Een bos van 5 takken kost 3 euro, voor 10 zonnebloemen vragen Truus en Wim 5 euro. Het geld gaat in een potje, dat net door Truus naar binnen is gehaald. Vaste prik, elke avond. Wel zo veilig. Maar dit keer net iets te vroeg. Rond de klok van acht meldt zich een dorpsgenoot die een paar takken op de vaas wil. „Geen enkel probleem”, lacht Truus. De zaken gaan gewoon door. Echtgenoot Wim is chef onderhoud, Truus gaat over de financiën. Meerdere keren per dag controleert ze de kas. „Als er een paar euro in het potje zit haal ik het eruit. Je kunt een potje met 5 euro niet meer aan straat laten staan. Als je niet oppast is het geld weg. Dat is al twee keer gebeurd.”

De Zonnebloem

Jammer, meent de Beckumse bloemenverkoopster. „De opbrengst komt volledig ten goede aan de Zonnebloem afdeling Beckum. De Zonnebloem heeft amper inkomsten. Eerder kregen we een behoorlijk bedrag om leuke dingen mee te doen, maar dat is er niet meer. Daarvoor gebruiken we dit geld.” De plaatselijke afdeling organiseert activiteiten voor ouderen die, om welke reden dan ook, in een isolement dreigen te raken. Zo was er vorige maand een uitstapje naar Museumboerderij Wendezoele in Delden en zijn de ouderen ook al eens in de watten gelegd tijdens een schoonheidsdag, verzorgd door de plaatselijke kapster, pedicure en masseuse. Truus: „Ook in het najaar staan er weer activiteiten op het programma, elk jaar bedenken we iets anders.”

Film

De vrijwilligers van de lokale afdeling leggen ook huisbezoeken af. Om een praatje te kunnen maken met ouderen die daar behoefte aan hebben. „En we willen graag een-op-een activiteiten organiseren. Stel dat iemand naar de film wil, dan zoeken wij een vrijwilliger die mee wil”, legt Truus uit. De deelnemer betaalt het eigen filmkaartje en de reiskosten, de kosten van de vrijwilliger neemt de Zonnebloem voor rekening. „Onder anderen met de verkoop van deze zonnebloemen. Daarom gaan Wim en ik hier mee door, zo lang het kan.”

Vogels

Om de bloemen zo lang mogelijk aan te kunnen bieden zaait Wim, met hulp van vrijwilligers, de zonnebloempitten in drie fasen. De eerste zaden gaan in mei de grond in, de laatsten zo’n drie en een halve week later. „Dat doen we heel bewust, zodat niet alle bloemen tegelijk in bloei staan.” Medio september is het, afhankelijk van het weer, gebeurd met de bloemenpracht. De uitgebloeide stengels worden niet meteen met de grond gelijk gemaakt, zegt Truus. „Die laten we heel bewust staan zodat de vogels nog even heerlijk aan de pitten kunnen pikken.”

 

Ria Doeschot

0547-333538
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?