Met mij een gesprek voeren?
Doe maar zo!
Endri: 'Durf vragen te stellen'
“Ik heb wel eens meegemaakt dat mensen mij over mijn hoofd aaien of ze denken dat ik geen goed gesprek kan voeren. Ook gebeurt het vaak dat mensen mij betuttelen. Ik ben zelf heel positief ingesteld en kan hier goed mee om gaan. Als mensen mij anders behandelen en denken dat ik geen goed gesprek kan voeren, zie ik dat als hun probleem.
Mensen willen vaak graag uit zichzelf helpen, bijvoorbeeld bij de deur wanneer ik met het OV reis. Maar het beste is om dit gewoon even te vragen en het niet meteen uit jezelf te doen. Het is niet altijd nodig.
Mijn Doe maar zo-tip is: durf vragen te stellen over iemands handicap. Het kan zijn dat mensen met een handicap dat lastig vinden, maar ik vind het fijn als je een gesprek begint en vragen stelt zonder eerst te oordelen. Op mijn TikTok vragen mensen soms hele open vragen over hoe ik bepaalde dingen doe. En dat vind ik juist fijn. Het lijkt misschien een harde vraag, maar het creëert juist openheid.”
Met mij een gesprek voeren? Doe maar zo!
- Volwassenen met een lichamelijke beperking zijn gewoon volwassenen. Het is dus niet nodig om luid, langzaam of op kinderlijke toon te praten met iemand die in een rolstoel zit of een andere (mobiliteits)beperking heeft.
- Praat rechtstreeks met de persoon die een handicap heeft en niet over hem of haar met een familielid, vriend(in) of begeleider die erbij is.
- Durf vragen te stellen over iemands handicap. Sommige mensen met een handicap vinden dat lastig, maar velen vinden het fijn als je een gesprek begint en vragen stelt zonder eerst te oordelen.
- Mensen met een beperking zijn geen slachtoffers. Op een medelijdende toon praten is niet nodig.
- Laat betuttelende opmerkingen achterwege. Alles in de trant van ‘Je bent zo dapper’ of ‘Wauw, ik ben onder de indruk’ wanneer mensen met een handicap alledaagse dingen doen, kan als beledigend of kwetsend ervaren worden.
- Wanneer je communiceert met iemand met een spraakstoornis, geef hem of haar dan zoveel tijd als nodig is om te communiceren.
- Wees respectvol en probeer niet om hun zinnen af te maken.
- Wil je communiceren met iemand die doof of slechthorend is? Bedenk dan dat sommige mensen kunnen horen, anderen kunnen liplezen, terwijl weer anderen liever gebarentaal of ondersteunende technologie gebruiken. Dus vraag hen gewoon hoe ze het liefst communiceren.
- Is de persoon met wie je contact wilt maken blind of slechtziend? Stel jezelf dan altijd voor en laat hem of haar weten wanneer je weggaat. Je kunt een arm aanbieden als de persoon daar om vraagt, maar duw, trek of grijp de persoon nooit.
- Een geleidehond is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn baasje en is altijd aan het werk. Aai hem daarom niet en leid hem niet af. Het is geen huisdier!
- Wil je praten met iemand met een cognitieve beperking? Spreek dan duidelijk en geef die persoon de tijd om met je te communiceren.