Met je rolstoel naar het strand? 13 tips!

Een dag genieten van het strand is ook voor mensen in een rolstoel op steeds meer plekken mogelijk. Dankzij onder meer speciale paden en diverse zee- en strandrolstoelen. Maar hoe vind je die informatie? Met deze praktische tips komt dat wel goed. 

1. Openbaar vervoer

Het begint natuurlijk allemaal met de bereikbaarheid van het strand. Ga je met het OV? Kijk dan eens op de site van de NS. De trein stopt in Zandvoort maar 200 meter van het strand. En Scheveningen heeft bijvoorbeeld toegankelijke trams.

2. Parkeerplaatsen 

Ga je met de auto en wil je weten of er gehandicaptenparkeerplaatsen zijn? Kijk eens op Gehandicaptenparkeerkaart of op Parkerenzonderzorgen

3. Zonnebloemauto

Als je zelf geen aangepaste auto hebt, is de Zonnebloemauto een goede optie voor je dagje naar het strand. Deze rolstoelauto is op 50 plaatsen door heel Nederland te huur.

4. Overzicht toegankelijke stranden

Vervolgens is het zaak om te weten of er verharde paden zijn op het strand of dat er speciale platen liggen (en van wanneer tot wanneer)? En natuurlijk of er strandrolstoelen, aangepaste toiletten en toegankelijke strandtenten aanwezig zijn. Gelukkig zijn er al allerlei inspanningen gedaan om dit in kaart te brengen. Zo heeft Pia Hendriks er een missie van gemaakt om alle Nederlandse stranden toegankelijk te maken. Alle informatie voegde ze samen in een online bestand dat ze steeds verder uitbreidt. Hier lees je haar verhaal. Wil je Pia helpen om haar lijst verder compleet te maken? Mail dan naar piahendriks54@gmail.com. 

Geen zin om de hele lijst van Pia zelf door te spitten en ben je benieuwd naar haar top-10 van meest toegankelijke stranden? Ze deelt ‘m hier. Veel plezier aan het strand!   

5. Huur een strandrolstoel

Strandrolstoelen zijn speciale rolstoelen met grote banden waarmee je gemakkelijk in het zand en door het water kunt rijden. Zie als voorbeeld de Jutter, die op circa 80 plekken in Nederland te huur is. In Pia's overzicht vind je ook locaties waar je strandrolstoelen kunt huren. 

6. Een tocht met een strandrups

Een populaire activiteit onder de Zonnebloemafdelingen: de strandrups. Op verschillende locaties in Nederland kun je een tochtje boeken. Strandrupsen zijn voertuigen waar je met meerdere mensen (evt. inclusief rolstoel) in plaats kunt nemen. Je kunt vervolgens een heerlijke tocht over het strand maken. Ze zijn onder andere te vinden in Noordwijk's-Gravenzande en Ter Heijde. Zie voor de locaties ook het overzicht van Pia (tip 4).

7. Stichting Voorall

Wie in omgeving Den Haag naar het strand wil kan ook veel vinden op de site van Stichting Voorall. Voorall is een stichting die is opgericht om de belangen van Hagenaars met een beperking te behartigen.

8. Zorg goed voor jezelf

Zo zit je voor je dagje strand als het gaat om praktische tips wel gebakken. Maar wat als je nou wordt overvallen door een hittegolf? Ook hiervoor hebben we tips. Zorg natuurlijk in de eerste plaats goed voor jezelf. Mijd de zon tussen 12 en 15 uur, smeer je goed in, drink voldoende water en liever geen alcohol.

9. Voorkom dat je stilstaat

Voor je rolstoel of scootmobiel geldt: voorkomen is beter dan genezen. Laat de banden behandelen met anti-lekvloeistof. De vloeistof wordt in de banden van een rolstoel of scootmobiel gespoten en zorgt ervoor dat glas, spijkers en dennennaalden niet meer voor problemen zorgen. Gaatjes tot 4 mm dicht de vloeistof namelijk automatisch tijdens het rijden. 

10. Volle accu

Laad je accu altijd helemaal op voor vertrek. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

11. Onderhoud 

Onderhoud je rolstoel of scootmobiel tijdig. Als de stoel lang in de zon staat kunnen de banden uitdrogen en broos worden. Ook pekel tast de banden aan, waardoor je na de winter meer kans hebt op een lekke band. 

12. Houd de accu koel

Accu’s kunnen niet goed tegen (extreme) warmte. Houd de accu van een scootmobiel dus uit de brandende zon.

13. Pechhulp

Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker met warm weer bestaat er een kans dat je stukken krijgt met je scootmobiel. Gelukkig is er dan de pechulp voor scootmobielen van de ANWB. De pechhulp voert te plekke reparaties uit. Mocht het niet meteen te repareren zijn dan brengt de ANWB je naar huis, een reparateur of je eindbestemming.