‘Eindelijk kunnen we meedoen’
Ze vernamen beiden via de media over de eerste editie van het evenement en allebei dachten ze direct: daar ga ik aan meedoen. Hamke Meijer (58) uit Heerenveen en Matt Arts (50) uit Venray reden half september de Onbeperkte Elfstedentocht. “Eindelijk een evenement waar óók mensen met een lichamelijke beperking aan kunnen meedoen.”
Matt Arts weet wat wind is, maar tijdens de Onbeperkte Elfstedentocht leerde de Limburger wat wind in Friesland inhoudt. En die is toch stukken krachtiger dan wat hij in eigen streek gewend is. “Op dag twee en dag drie hadden we vol de wind tegen. Dat was wel even afzien”, kijkt Matt terug op de eerste editie van de toegankelijke versie van de Friese Elfstedentocht. “Maar ondanks de wind was het een fantastisch evenement”, zegt Matt.
213 kilometer
De Onbeperkte Elfstedentocht is een toegankelijke rit door Friesland van 213 kilometer lang. Sandy Krijnen, die zelf MS heeft, bedacht het evenement waarbij deelnemers in vijf dagen in hun rolstoel, scootmobiel, e-bike of handbike door Friesland rijden. In 2012 kwam ze op het idee toen haar man meedeed aan de Fietselfstedentocht – een andere variant op de schaatstocht. Daar had Sandy zelf ook graag aan meegedaan, maar door haar MS heeft ze een e-bike nodig, en die zijn uitgesloten voor de Fietselfstedentocht. “Ik had het gevoel dat ik door mijn ziekte en bijkomende beperkingen wéér aan de zijlijn stond. En met mij heel veel mensen die in een soortgelijke situatie zitten.” Dus zette ze een evenement op dat wél voor iedereen toegankelijk is. Aan de eerste editie deden 35 deelnemers mee.
In het middelpunt
Deelnemers Matt en Hamke Meijer konden zich helemaal vinden in de gedachte achter het evenement, leggen beiden uit. Hamke: “Ik wilde al een tijdje meedoen met de Fietselfstedentocht, maar ben door mijn incomplete dwarslaesie afhankelijk van mijn ligfiets. Ik vind het prachtig dat de Onbeperkte Elfstedentocht mensen met een lichamelijk beperking, zoals ik, wél de kans biedt mee te doen en in het middelpunt te staan.” Matt: “Het verhaal van Sandy sprak me heel erg aan. Mensen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening moeten veel vaker de kans krijgen om volwaardig mee te doen.”
Bewijsdrang
Hamke schakelde Hans den Ouden in, zijn bezoekvrijwilliger van de Zonnebloemafdeling Heerenveen. Samen reden ze in een duofiets de hele tocht. “Met tweeën is dat veel gezelliger dan alleen”, vindt Hamke. Hij koppelde zijn deelname aan een goed doel en haalde 800 euro op voor stichting Walk On. Matt reed met startnummer 1 de tocht op zijn handbike. Door MS functioneren zijn benen amper en maakt hij gebruik van een handbike en een rolstoel. Zowel hij als Hamke deden mee om zichzelf iets te bewijzen. Om aan zichzelf te laten zien dat ze zo’n lange tocht fysiek aan kunnen. Hamke wilde ook andere mensen met een dwarslaesie laten zien dat een prestatie als deze mogelijk is. “Je kunt meer dan je zelf denkt”, is zijn boodschap, die naadloos aansluit bij het motto van de Zonnebloem.
Doorzettingsvermogen
Als hun gezondheid het toelaat, doen ze ook in 2021 mee aan de Onbeperkte Elfstedentocht. Hamke: “Ik merkte tijdens de tocht in september onder de deelnemers dat hun beperking of aandoening naar de achtergrond verdween. Het ging er nu eens níet over. Dat was heel fijn. Bovendien zag ik bij iedereen de overtuiging: ik kan zo’n tocht aan.” Matt leerde in de fietsweek een belangrijke les over zichzelf. “Op dag 3, toen we weer constant forse wind tegen hadden, was ik er even helemaal klaar mee. Hiervoor was ik niet naar Friesland gekomen. Ik wilde stoppen, maar dacht toen: wat heb ik eraan? De wind gaat er niet van liggen. Als ik doorzet en het alsnog niet red, kan ik altijd tegen mezelf zeggen dat ik het geprobeerd heb. Vroeger haakte ik al vrij snel af als iets me niet lukte, maar daar in Friesland vergrootte ik door wél verder te fietsen mijn doorzettingsvermogen. Ik merk dat ik daar nu ontzettend veel profijt van heb.”
Via de website van de Onbeperkte Elfstedentocht kun je je nu inschrijven voor de 2e editie in 2021.