In Zuidoost-Friesland gaat de liefde op Valentijnsdag door de maag
Deelnemers van de Zonnebloem in Zuidoost-Friesland wacht een smakelijke Valentijnsdag. Schouwburg De Lawei doneert zo’n 240 driegangendiners om de dag van de liefde op te luisteren. “Door de beperkingen zijn veel deelnemers nog meer geïsoleerd. We hopen dat deze actie vrolijk stemt in deze zware tijden.”
De zalen van schouwburg De Lawei zijn leeg. Er zijn geen dansvoorstellingen, geen muziek, geen cabaretiers die hun humor uitstrooien over de mensenmassa op de stoelen. Het horecagedeelte? Al maanden levenloos. Toch hoeven we ons geen grote zorgen te maken om het theater, zegt hoofd bedrijfsvoering Alfred Matthijssen stellig. Een avondje uit organiseren voor de mensen uit de omgeving zit er even niet in, maar De Lawei is financieel gezond. De voorstellingen komen wel weer wanneer het mag.
Hulp aan ziekenhuizen
Drukker maakt hij zich over de wereld om hem heen en het personeel dat weinig om handen heeft. “Daarom bedenken we nu acties met een maatschappelijk doel, om iets voor de samenleving te betekenen. Een deel van onze horecamedewerkers draait mee in de ziekenhuizen. En we gaan nu voor de tweede keer dinerboxen samenstellen, voor Valentijnsdag deze keer. Dan hebben onze koks weer iets leuks te doen. Voor elk verkocht diner doneren we er ook één aan de Zonnebloem.”
Als liefde daadwerkelijk door de maag gaat, wordt 14 februari een fantastische Valentijnsdag voor de deelnemers van de Zonnebloem in Zuidoost-Friesland. Zij vormen deze keer het maatschappelijke doel. Matthijssen: “We vinden het belangrijk om in deze tijd aan anderen te denken. De deelnemers van de Zonnebloem zijn door hun lichamelijke beperking vaak nog meer geïsoleerd. Wij krijgen als schouwburg hulp van de overheid. Dan is het mooi om de energie die wij in deze periode over hebben, in de maatschappij te steken.”
Toegankelijkheidstest
Met Kerstmis organiseerde De Lawei een soortgelijke actie met dinerboxen. Het theater stelde per verkochte box een diner beschikbaar aan de Voedselbank. Nu is de Zonnebloem aan de beurt. Dat is geen toeval, zegt Matthijssen. “We kennen de organisatie goed. Vorig jaar hebben deelnemers een toegankelijkheidstest bij ons gedaan, vanuit Onbeperkt Eropuit. Die heeft ons veel nieuwe inzichten gegeven. Wij dachten dat we het allemaal prima voor elkaar hadden, maar op detailniveau hebben ze onze ogen geopend. Dan kun je denken aan bepaalde deuren die niet soepel openden, toiletten die we met simpele aanpassingen veel makkelijker toegankelijk konden maken. Soms hoeft een verandering maar eenvoudig te zijn om een flinke stap vooruit te zetten. Het was heel leerzaam voor ons.”
Livestream met de kok Jos
De test was een mooie gelegenheid voor de schouwburg om de banden met de Zonnebloem verder aan te halen. Matthijssen is ervan overtuigd dat beide organisaties de komende tijd meer met elkaar zullen ondernemen. De Valentijnsdiners zijn een prachtig begin. Matthijssen verwacht dat De Lawei er ongeveer 240 zal verstrekken. Vrijwilligers van de Zonnebloem bezorgen het eten aan huis, de deelnemers hoeven het alleen maar warm te maken en mooi op een bord te serveren. “We bereiden alles in de grootkeuken van het theater. Voor de liefhebbers zetten we vanuit hier ook een livestream op. Ze kunnen live meekoken met onze kok Jos.”
Zo wordt het diner ook een beleving. Het hoogtepunt, wat Matthijssen betreft tenminste, behoeft echter geen verdere bereiding: het Dessert de L’Amour kan zo op een bord. Het is een gerecht ‘vol rode saus en chocolade’, als we het hoofd bedrijfsvoering mogen geloven. Een mooie afsluiter voor de bourgondiërs onder de deelnemers en voor degenen die het warme gebaar van De Lawei ook daadwerkelijk als liefdevol ervaren.