Smul mee met de baklava van TV-kok Mounir Toub
Het is het einde van de Ramadan, dus dat betekent feest voor de moslimgemeenschap. Vandaag vieren zij Eid-al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest. Speciaal voor deze dag mogen wij het heerlijke baklava-recept delen van TV-kok Mounir Toub (bekend van o.a. 24Kitchen en Omroep Max: Kook mee met Max)!
Op de foto Mounir samen met Zonnebloemvrijwilliger Anne-Marie Snijders, regelduizendpoot bij de Zonnebloemregio Eindhoven en de jongerengroep Zonnebloem Actief Eindhoven. Samen hebben ze het recept alvast uitgeprobeerd.
Ingrediënten
Voor 42 stuks
• 600 g walnoten
• 200 g roomboter
• 1 pak baklavadeeg (14 vellen)
• 400 g honing
• 40 ml oranjebloesemwater
• 3 g kaneel
• 70 g roomboter
• Zout
• 100 ml water
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de walnoten heel fijn in een keukenmachine. Smelt 200 g roomboter in een pannetje. Snijd het baklavadeeg op dezelfde breedte als de ovenplaat en bewaar het deeg in een droge theedoek om uitdroging tegen te gaan. Meng 500 g gemalen walnoten (bewaar 100 g voor de garnering!) in een bekken met 300 g honing, 20 g oranjebloesemwater, kaneelpoeder, 70 g roomboter en een snufje zout goed met elkaar. Deel het mengsel in 7 gelijke delen. Breng 200 g honing, 100 ml water en 20 ml oranjebloesemwater aan de kook en houd warm.
Bereiding
Smeer een vel baklavadeeg in met een beetje gesmolten roomboter. Leg hier nog een vel baklavadeeg op. Neem 1/7e van het walnotenmengsel en verdeel onderaan het baklavadeeg. Rol het walnotenmengsel in het baklavadeeg tot een staaf en leg in de bakvorm (of ovenplaat). Doe dit bij de andere 6 staven, zodat je in totaal 7 staven hebt. Smeer de staven in met de overgebleven gesmolten roomboter. Snijd de staven met een scherp mes meteen in 6 gelijkmatige porties per staaf (zodat je 42 stukjes hebt). Bak de baklava 25 minuten in de voorverwarmde oven (190 graden) goudbruin en krokant.
Haal de ovenplaat met baklava uit de oven en giet er de siroop gelijkmatig overheen. Strooi er meteen het restant van de fijngemalen walnoten (100 g) over. Laat de baklava zeker 3 uur afkoelen, voordat je ervan gaat genieten.
Variatietips:
- Gebruik ongezouten pistachenoten in plaats van walnoten
- Gebruik een sinaasappelschil en een steranijs in de siroop voor een andere smaak
Eet smakelijk!