Doe maar zo! Beleef het zelf en Run&Roll

Een greep uit de Week van van de Toegankelijkheid

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid heeft de Zonnebloem opnieuw aandacht gevraagd voor de (on)toegankelijkheid van Nederland. We kregen veel positieve reacties op onze Doe maar zo-campagne van mensen die zich erin herkenden. Ook journalisten waren geïnteresseerd en o.a. NPO Radio 1, het NOS-journaal op de radio, Omroep Brabant en RTL besteedden er aandacht aan. Ook organiseerde de Zonnebloem in deze week allerlei activiteiten. 

Beleef het zelf! Praktisch toegankelijkheid ervaren 

Samen met Accessibility organiseerde de Zonnebloem een belevingsworkshop voor zo’n 30 deelnemers uit de vrijetijdssector. Door zelf een stukje in een rolstoel te rijden of te lopen met een taststok in combinatie met een bril die een zichtbeperking nabootst, ervaarden zij zelf welke praktische problemen je tegenkomt als je een motorische of visuele beperking hebt. Ook sociale toegankelijkheid kwam als thema aan de orde met de Doe maar zo-tips. Verschillende ervaringsdeskundigen gaven de deelnemers tips over de bejegening naar mensen met een lichamelijke beperking. 

Belevingsworkshop voor de stewards 

De stewards van de Johan Cruijff ArenA kregen ook een belevingsworkshop vanuit de Zonnebloem. Deze vaste stewards zijn verantwoordelijk voor de assistentie van mensen met een beperking tijdens wedstrijden. En bij concerten voor begeleiding op het rolstoelplatform. In deze extra training kregen zij tips in sociale toegankelijkheid door een ervaringsdeskundige van de Zonnebloem. En ze hebben zelf ervaren hoe een bezoek aan de arena is vanuit het perspectief in een rolstoel. 

Run&Roll met Frame Running 

Samen met Van Lanschot Kempen Foundation werd de eerste editie van  Run&Roll georganiseerd op Nationaal sportcentrum Papendal. Deelnemers met een lichamelijke beperking konden met Frame Running en A-linker ervaren welke mogelijkheden er zijn om te kunnen genieten van sport. Wandelen of hardlopen terwijl je in een ‘frame’ hangt of op een A-linker zit. De deelnemers kregen instructies van gespecialiseerde trainers en gingen daarna de atletiekbaan op geassisteerd door de vrijwilligers van Van Lanschot Kempen. Een fantastische dag! 

"Van 2 stappen in een loopbrug naar een rondje op de atletiekbaan!"

 

Gastvrijheid

Wil je ook aandacht vragen voor een betere sociale toegankelijkheid in jouw directe omgeving? De Zonnebloem heeft een folder ‘Gastvrijheid’ ontwikkeld die de bewustwording voor het onderwerp moet vergroten en waarin een aantal waardevolle tips staan. Deze folder is aan te vragen via communicatie@zonnebloem.nl. Geef even aan hoeveel folders je graag zou ontvangen en waar we die naartoe kunnen sturen. Een bijdrage in de verzendkosten is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. 

Andere initiatieven in de Week van de Toegankelijkheid

Niet alleen de Zonnebloem heeft aandacht voor toegankelijkheid gevraagd. Op vrijdag 29 september lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Efteling Vraagje?! , dé online gespreksstarter over toegankelijkheid. Veel mensen vinden het lastig om het gesprek over toegankelijkheid te beginnen. Met behulp van de gespreksstarter is de eerste vraag zo gesteld! IederIn, netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, maakte een serie video’s waarin drie jonge mensen de opdracht krijgen een stadsdeel toegankelijker te maken.  

De Fietsersbond vraagt aandacht voor fietsers met een fysieke beperking en/of aangepaste fiets omdat deze niet vrij en zorgeloos kunnen fietsen. Zij gaan stuiterend over hobbelige fietspaden, kunnen met een aangepaste fiets niet door hekjes passeren en naar de wc gaan is bijna onmogelijk. In de Week van de Toegankelijkheid roepen zij iedereen op de brandbrief te ondertekenen, zodat er meer aandacht komt voor Onbeperkt fietsen voor iedereen. Een mooie actie die we van harte aanbevelen. Als je er wel eens met een Zonnebloemfiets op uit gaat, heb je hier vast ervaring mee. 

Wil jij meer informatie over toegankelijkheid? Mail naar onbeperkteropuit@zonnebloem.nl. Of wil je tips over bejegening en gastvrijheid? Vraag de folder aan.